Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile

Kampene fortsetter ved en syrisk grenseby, og Tyrkia anklages for brudd på våpenhvilen og for krigsforbrytelser. 14 sivile er drept fredag, ifølge SOHR.

Tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttet milits (bildet) fortsetter krigføringen nordøst i Syria, til tross for avtalen om stans i angrepene som ble kunngjort torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Tyrkia har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser nordøst i Syria og må også ta ansvaret for overgrep begått av tyrkiskstøttet milits, mener Amnesty International. Disse militssoldatene krysset grensa ved Akcakale fredag. Foto: AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Journalister i Ceylanpinar på tyrkisk side av grensen meldte fra morgentimene fredag om sporadiske skuddsalver og granatangrep i Ras al-Ain, noen få kilometer unna. I stedet for å avta, økte kamphandlingene i omfang gjennom dagen.

Etter noen timer ble det meldt om drepte sivile i de tyrkiske angrepene øst og vest for Ras al-Ain, ifølge tall som eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har innhentet.

– Tyrkiske luftangrep og granatangrep fra tyrkiskallierte opprørere fredag har tatt livet av 14 sivile i Bab al-Kheir og nærliggende landsbyer, sa SOHR-leder Rami Abdulrahman på ettermiddagen.

Hjelpeorganisasjonen kurdisk Røde Halvmåne opplyste at deres ambulanser ikke kunne kjøre inn i Ras al-Ain for å evakuere sårede på grunn av kamphandlingene.

Sivile områder

Fredagens angrep fortsatte dagen etter at USA kunngjorde at Tyrkia har gått med på en fem dager lang pause i kamphandlingene mot tidligere amerikanskstøttet kurdisk milits.

– Til tross for avtalen om å stanse kamphandlingene, fortsetter fly- og artilleriangrepene mot våre stillinger, mot sivile områder og sykehuset i Ras al-Ain, sier en talsmann for den kurdiskledede SDF-militsen, Mustefa Bali.

Den fem døgn lange våpenhvilen ble oppnådd under et møte mellom USAs visepresident Mike Pence og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Ankara og skulle gi kurdiske militssoldater anledning til å trekke seg ut av visse områder.

Advarsel fra Erdogan

En slik tilbaketrekking lar seg ifølge SDF ikke gjennomføre så lenge angrepene fortsetter.

Erdogan advarte fredag om at offensiven vil bli gjenopptatt umiddelbart om ikke kurdiske styrker er ute av det angitte området innen tirsdag kveld.

SDF har insistert på at avtalen kun gjelder et mindre område der det har vært harde kamper de siste dagene. Også USA har erkjent at avtalen kun gjelder deler av området der Tyrkia vil opprette en såkalt sikkerhetssone.

Krigsforbrytelser

Amnesty International anklager de tyrkiske regjeringsstyrkene og tyrkiskstøttede militssoldatene for å ha begått krigsforbrytelser under militæroffensiven nordøst i Syria.

– Tyrkiske regjeringsstyrker og en koalisjon av tyrkiskstøttede væpnede grupper i Syria har utvist en skammelig mangel på respekt for sivile liv og gjort seg skyldige i alvorlige overgrep og krigsforbrytelser, blant annet utenomrettslige henrettelser, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen.

Tyrkisk ansvar

Amnesty viser til omfattende angrep mot boligområder og sivile mål som et bakeri og en skole, samt likvideringen av den kurdiske politikeren Hevrin Khalaf. Hun ble stanset og drept av soldater fra Ahrar Al-Sharqiya, en av militsene som inngår i opprørsalliansen som er væpnet og trent av Tyrkia.

– Tyrkia har ansvaret for handlingene til væpnede syriske grupper som de støtter, væpner og kontrollerer, sier Amnesty Internationals generalsekretær Kumi Naidoo.

Tyrkiske myndigheter har ikke kommentert anklagene fra Amnesty.

Sivile ofre

Ifølge kurdiske myndigheter i Syria er over 220 sivile drept siden Tyrkia innledet sine angrep. Ifølge SOHR er hittil 86 sivile drept på syrisk side, og 20 sivile drept på den tyrkiske siden av grensen.

Tyrkiske myndigheter har opplyst at 18 sivile er drept på tyrkisk side etter angrep fra kurdisk milits.

– Dersom kurdiske styrker avfyrer upresise våpen mot sivile områder i Tyrkia, så er dette et brudd på folkeretten. De må straks stanse slike ulovlige angrep, krever Amnesty.

Publisert: