Økt kullproduksjon i USA, Kina og India

Kullproduksjonen har økt både i USA, Kina og India så langt i år. Dermed kan det bli vanskeligere å bremse landenes utslipp av klimagasser.

Hauger av kull foran et kraftverk i den amerikanske delstaten Texas. Foto: AP/NTB scanpix
  • Are Føli
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I USA har veksten vært på hele 19 prosent siden årsskiftet, ifølge en gjennomgang nyhetsbyrået AP har gjort.

Utviklingen vil trolig glede president Donald Trump, som har lovet å få fart på landets kriserammede kullindustri. Trump prioriterer kull og arbeidsplasser framfor klimatiltak og har besluttet å trekke USA fra Parisavtalen.

Men Trumps politikk er neppe en viktig årsak til oppsvinget, ifølge analytikere. De peker i stedet på at prisen på naturgass har gått litt opp – noe som har økt etterspørselen etter kull.

Så sent som i fjor falt verdens kullproduksjon med 6,5 prosent, ifølge oljeselskapet BP. Og oppgangen første halvår i år kan vise seg å bli midlertidig.

I Kina ble flere hundre kullgruver stengt i fjor, og produksjonen har nå gått noe opp igjen. India har kraftig økonomisk vekst og har lenge økt bruken av kull til strømproduksjon.

Både Kina og India satser imidlertid hardt på klimavennlig fornybar energi. I begge landene er planer om nye kullkraftverk blitt skrinlagt.

De tre stormaktene Kina, USA og India står til sammen for to tredeler av verdens kullproduksjon. Bruk av kull til strømproduksjon, oppvarming og industri er en hovedkilde til utslipp av klimagassen CO2.

Publisert: