Kristersson skal legge fram svensk regjeringsalternativ

Moderaternas partileder Ulf Kristersson har fått i oppdrag av Riksdagens talsmann å sondere mulighetene for å danne en ny svensk koalisjonsregjering.

Moderaternas partileder Ulf Kristersson har fått i oppdrag å forsøke å danne regjering i Sverige. Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Det handler om å undersøke mulighetene for å danne en regjering som kan godtas av Riksdagen, sa talsmann Andreas Norlén fra Moderaterna.

Kristersson får to uker på seg til å finne en løsning, men vil legge fram en fremdriftsrapport etter en uke.

På en pressekonferanse tidligere tirsdag understreket Kristersson at han ønsker å danne en Allianse-regjering, og forsikret at han vil gjøre alt han kan for å få det til.

Splittet

Alliansepartiene, som har 143 mandater mot de rødgrønnes 144 og Sverigedemokraternas 62, er splittet i synet på hvilken støtte en allianseregjering skal ta fra Sverigedemokraterna. Men Kristersson tonet ned spliden.

– Vi har fortsatt gode samtaler i Alliansen. Vi er enige om alt det som dere ikke rapporterer om, sa han til pressekorpset.

Etter å ha møtt alle partilederne tirsdag startet Norlén sin korte pressekonferanse i Riksdagen med å sitere åpningen i Charles Dickens' roman «A Tale of Two Cities» – «It was the best of times. It was the worst of times …".

Han kom til at det nå bare er to mulige personer som kan ta seg av sonderingsoppdraget – statsminister og Socialdemokraternas leder Stefan Löfven og Ulf Kristersson. Han hadde funnet argumenter for begge, men landet på Kristersson.

Må godtas av Riksdagen

Norlén understreket at partiene nå må begynne å snakke sammen, og være villige til å innta andre posisjoner – ellers vil det ikke bli noen regjering.

– Det hviler nå et stort ansvar på partiene og partilederne til å revurdere tidligere stillinger og gjøre det mulig å danne en regjering. Jeg vil ikke bli den første talsmannen som ikke klarer å få valgt en statsministerkandidat, sa Norlén.

I en skriftlig kommentar etter pressekonferansen skriver Löfven at det er logisk at jobben gikk til Kristersson.

«De borgerlige partiene valgte å felle regjeringen sammen med Sverigedemokraterna. Da er det logisk at Kristersson får oppgaven med å avklare hvordan hans regjeringsalternativ ser ut,» skriver Löfven.

Han skriver videre at hans parti ikke vil være et støtteparti til en borgerlig firepartiregjering. Dersom Kristersson skulle mislykkes slik at en regjeringsløsning er å finne utenfor den borgerlige blokken, sier Löfven at han stiller seg til talsmannens tjeneste.

– Går til SD

Mens Kristersson ser på alternativene sine, raser spekulasjonene om hva han kommer til å gjøre.

Professor i statsvitenskap Li Bennich-Björkman ved universitetet i Uppsala tror han ender opp med å vende seg mot høyre og Sverigedemokraterna.

– Ja, det tror jeg. Han har en stor indre splittelse å håndtere, og det kan være veldig vanskelig for ham å innad i Moderaterna legitimere at han ikke vender seg til SD når situasjonen ikke kan løses uten at Alliansen ser den veien, sier hun.

Hvis Kristersson ikke lykkes, tror Bennich-Björkmann at Centern-leder Annie Lööf er den neste på Norléns liste. Det kan åpne for en sentrumsløsning der Centern går sammen med Miljöpartiet, eller danner en større allianse der også Liberalerna er med.

– Jeg har tenkt på Annie Lööf og at det finnes en mulighet for å danne regjering med Miljöpartiet. Det kan være at det blir et slikt alternativ som ikke får et flertall imot seg, sier statsviteren.

Publisert: