Norge var med på å ta den siste IS-bastionen i Irak

Norske hærsoldater har vært tett på det endelige slaget om den irakiske byen RAWA, som ble gjenerobret i en irakisk lynoffensiv forrige uke.

Publisert: Publisert:

Irakiske sikkerhetsstyrker feiret fredag at de med støtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS hadde gjenerobret IS' siste bastion i Irak. Norske styrker var vitne til militæroffensiven i RAWA. Foto: AP / NTB scanpix.

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Oberstløytnant Terje Bruøygard, som leder de norske styrkene, betegner oppdraget som en positiv opplevelse.

–Vi føler på seiersstemningen. Det er en god følelse å være med på å frigjøre et land, sier han til NRK. Oberstløytnanten snakker med kanalen fra den norske leiren Camp Midgard i Anbar-provinsen vest i Irak.

Derfra har rundt 60 norske soldater de to siste månedene bistått irakiske styrker i Eufratdalen, som en del av den internasjonale koalisjonen mot IS.

Ifølge Bruøygard tyder foreløpige tall på at mellom 10 og 20 irakiske soldater ble drept, mens 60 ble skadd, i styrken Norge hjalp med å gjenerobre RAWA. Ingen i koalisjonen, og dermed ingen av de norske soldatene, skal være skadd.

Oberstløytnanten hevder også at «få eller ingen» sivile ble skadd, men legger til at bygningsmasse, infrastruktur og toglinjer er lagt i ruiner.

Med seieren i RAWA, som betegnes som IS' siste bastion i Irak, tror Bruøygård at IS-krigerne nå har innsett at det er umulig å stå imot styrkene som kriger mot dem.

– IS har ingen tilholdssted eller byer de kontrollerer. De eier ingenting, men et betydelig antall IS-krigere ikke er gjort rede for. Trusselnivået er skyhøyt. Irakerne er spent på når neste aksjon skjer, sier han.

De norske soldatene har i oppdrag å planlegge og gjennomføre militæroperasjonene i ørkenbyene i Anbar-provinsen, og siden den irakiske ledelsen opererer i felt, var også de norske styrkene i sentrum av krigshandlingene da Irak erklærte sier over IS i RAWA.

De var imidlertid ikke involvert i kamphandlinger, understreker Bruøygard, som også avviser å ha vært vitne til krigsforbrytelser i forbindelse med operasjonene i Irak.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Parkeringskaos ved Preikestolen - folk bes om å snu

  2. «Det er trygt å reise til Italia.Spørsmålet er heller om det er like trygt i Norge»

  3. Uheldig bilfører på Figgjo

  4. 17 nye smittetilfeller

  5. Randi (87) ble lurt på Vipps: - Kan være en ny og utspekulert svindelmetode

  6. Parkeringskaos ved Preikestolen - ber folk om å snu

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Irak