Utskjelling avløses av godord når Trump og Kim møtes

Under ordkrigen det siste året mellom president Donald Trump og Kim Jong-un var det få som kunne se for seg at de to nå skulle møtes til et vennskapelig treff.

Stor ståhei i Singapore rundt toppmøtet.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De grove fornærmelsene som de to atomvåpen-væpnede lederne slengte mot hverandre, ville det ikke vært merkelig å høre på en lekeplass.

Kim fikk folk over hele verden til å søke i ordboka da han kalte Trump en mentalt sinnsforvirret amerikansk «dotard» som han skulle temme med ild.

Fornærmelsen, som kan oversettes med «sullik» eller «gammel gærning» var et svar på Trumps trussel om å utslette Nord-Korea, og ble kastet ut mens ordkrigen var på sitt mest intense.

Det virker som den 71 år gamle Trump ikke tok det så høytidelig å bli kalt sinnsforvirret, men at det som virkelig gnagde på ham, var å bli kalt gammel.

Liten og feit

For å svare på sullik-fornærmelsen tok han dermed for seg nordkoreanerens fysiske dimensjoner.

«Hvorfor skulle Kim kalle meg gammel når jeg aldri ville kalt ham liten og feit», tvitret Trump.

I en leder i den nordkoreanske avisa Rodong Sinmun het det at Trump «på ondskapsfullt vis hadde såret verdigheten til den høyeste ledelsen», og at han var «en motbydelig kriminell som var dømt til døden av det koreanske folk».

Rakettmannen

I sin debuttale i FN i september i fjor spottet Trump Kim og kalte ham «den lille rakettmannen» på et «selvmordsoppdrag for seg og sitt regime».

Som om det ikke var nok, refererte han til Kim som en «syk valp» etter en rakettest i november. Tidligere hadde han kalt Kim en «galning med atomvåpen».

Kim utvidet sin sullik-kommentar med å vise til at «skremte hunder bjeffer høyere», og det var ikke først gang nordkoreanerne griper til hundereferanser for å beskrive Trump.

Etter at den amerikanske presidenten skrøt av at USAs atomknapp var «mye større og kraftigere» enn Kims, og at «den faktisk virker», kalte Pyongyang utbruddet «bjeffingen til en hund med hundegalskap».

Skremmende trusler

Det var ikke akkurat en personlig fornærmelse, men en av de mest skremmende av Trumps trusler kom etter at amerikanske medier meldte at Nord-Korea hadde lyktes med å lage et atomstridshode som er lite nok til å kunne monteres på et missil.

– Nord-Korea burde ikke komme med flere trusler mot USA, sa Trump der han sto i krigersk positur med armene i kors.

– Da vil de bli møtt av lid og vrede som verden aldri har sett, fortsatte han.

Det førte bare til at Nord-Korea svarte at de seriøst vurderte å skyte raketter mot det amerikanske stillehavsterritoriet Guam.

Publisert: