Etter mellomvalget: Trump vil møte motstand i splittet Kongress

I en Kongress som speiler splittelsen i det amerikanske samfunnet, blir det vanskeligere å vedta lover, men lettere å starte granskinger av Donald Trump.

President Donald Trump på et valgkampmøte i Chattanooga i delstaten Tennessee et par dager før valget. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

Nancy Pelosi (t.h.) og andre demokratiske politikere gleder seg over at de overtar flertallet i Representantenes hus. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix

Ted Cruz fra Texas ble tirsdag gjenvalgt som senator, selv om den demokratiske utfordreren Beto O'Rourke gjorde et overraskende godt valg. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix

Demokraten Beto O'Rourke erkjenner nederlaget i senatsvalget i Texas. Tross nederlaget har O'Rourke fått status som en politisk stjerne, og det spekuleres på om han vil stille i presidentvalget i 2020. Foto: Eric Gay / AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Valgresultatet i USA ble denne gangen slik meningsmålere og analytikere hadde spådd: Demokratene overtar flertallet i Representantenes hus, mens Trumps parti, Republikanerne, beholder kontrollen over Senatet.

Begge parter har dermed mulighet til å tolke resultatet av tirsdagens mellomvalg som en seier.

– Enorm suksess, skriver Trump på Twitter.

Presidenten kan glede seg over at Republikanerne ikke bare beholder, men ligger an til å øke sitt flertall i Senatet.

Samtidig må han forberede seg på flere nederlag når han forsøker å få lover og budsjetter vedtatt i Kongressen. I tillegg kan Demokratene iverksette nye granskinger både av Trumps personlige økonomi og av Russlands rolle før presidentvalget i 2016.

– Bedre sjanse i 2020

Selv om Trump vil møte større motstand i Kongressen, kan han forsøke å vende motstanden til en fordel fram mot presidentvalget i 2020.

Når Demokratene har mer makt, blir det også lettere å gi dem skylden for USAs problemer.

– Jeg tror dette resultatet gir Trump en bedre sjanse i presidentvalget i 2020. Trumps valgkampstil baserer seg på splittelse og å ha noen å skylde på og mistenkeliggjøre, sier USA-kjenner Henrik Heldahl til NTB.

Demokraten Nancy Pelosi, som nå kan få tilbake sin tidligere posisjon som leder av Representantenes hus, sier hun vil forsøke å samarbeide med Trump.

– Vi har hatt nok splittelse. Det amerikanske folket vil ha fred, og de vil ha resultater, sier hun.

Mange eksperter tviler imidlertid sterkt på om dette reelt sett er det USA har i vente.

– Jeg tror vi kommer til å se flere Russland-granskinger. Og granskinger av Trump mer generelt, av hans økonomi og skatt, sier den amerikanske statsviteren Dale Kuehne til nyhetsbyrået TT.

Ingen bølge

Demokratene håpet at misnøye med Trump ville gjøre tirsdagens valg til en massiv bølge som skyllet republikanere ut av Kongressen.

Men meningsmålingene i ukene før valget tydet ikke på et slikt resultat. I stedet ble det stadig tydeligere at Republikanerne lå an til å beholde flertallet i Kongressens «overhus».

At presidentens parti også øker sitt flertall i Senatet i et mellomvalg, har bare skjedd én gang tidligere de siste 30 årene.

At USA er inne i en økonomisk oppgangsperiode, har høyst sannsynlig gitt Republikanerne drahjelp. Trumps advarsler mot innvandrere i valgkampens innspurt kan ha motivert kjernevelgerne hans – og samtidig økt motstanden mot Trump i andre deler av befolkningen.

I ukene før valget hevdet Trump at migranter og asylsøkere på vei mot USA utgjorde en invasjon. Han sendte soldater mot grensa mot Mexico, og antydet at migranter kunne skytes hvis de kastet stein.

– Får ikke gjennom egne lover

Splittelsen i Kongressen kan skape trøbbel for høyrepopulisten Trump på en rekke politiske områder.

Å bygge mur langs grensa mot Mexico blir enda vanskeligere enn før. Helsereformen til forgjengeren Barack Obama vil bli mindre utsatt for republikanske angrep.

Men selv om Demokratene kan stanse republikanske forslag, blir det vanskelig å få gjennomslag for egen politikk.

– Når de bare har ett kammer, er vetomakten viktig. De får jo ikke igjennom noen egne lover, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole.

I utenrikspolitikken kan Trump i stor grad fortsatt gjøre som han vil. Og Republikanerne i Senatet kan fortsette å utnevne konservative dommere til amerikanske domstoler.

Mellomvalget ble oppfattet som svært viktig både av amerikanere som elsker Trump, og av dem som hater ham. Valgdeltakelsen var derfor høyere enn vanlig.

Samtidig som Trump beskyldes for å spre fordommer og rasisme, blir flere minoritetsgrupper bedre representert i USAs nasjonalforsamling. Sharice Davis fra Kansas ble tirsdag den første kvinnen fra USAs urbefolkning som noen gang er innvalgt i Kongressen.

Les også

Viktig mellomvalg i USA

Les også

USA: Dette skal du følge med på i mellomvalget

Les også

Republikanerne beholder Senatet – Demokratene overtar Huset

Vi fulgte mellomvalget gjennom natten og morgentimene:

Publisert:
 1. USA
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump
 4. Demokratene, USA
 5. Republikanerne, USA

Mest lest akkurat nå

 1. «Klovnen er borte»

 2. Per Inge Torkelsen er død

 3. Hvordan kommer du til å huske Per Inge Torkelsen?

 4. Her kan du feire sankthans – i deilig sommervær: - Det kan neppe bli så mye bedre

 5. Ekspert: Du får vaksine eller covid

 6. De solgte huset og gjorde noe de aldri hadde drømt om