Hundretusenvis demonstrerte for økt våpenkontroll i USA

Med appeller om strengere våpenlover og tryggere skoler demonstrerte flere hundre tusen mennesker i Washington og mange andre byer i USA lørdag.

Titusenvis av mennesker samlet seg lørdag i Washington for å delta i massedemonstrasjonen mot skolevold og for strengere våpenkontroll i USA. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Yolanda Renee King (9), barnebarnet til borgerrettsforkjemperen Martin Luther King Jr., holdt appell på samme sted som hennes bestefar holdt sin berømte «I Have a Dream»-tale for snart 55 år siden. Foto: AP / NTB scanpix
Pennsylvania Avenue i Washington var full av demonstranter. Foto: AP / NTB scanpix
Ungdommer holder opp bilder av ofre for skoleskytinger under demonstrasjonen i Cincinnati i Ohio. Foto: AP / NTB scanpix
Miley Cyrus var en av flere artister som deltok på konserten under lørdagens massedemonstrasjon i Washington. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«March for Our Lives» er den landsomfattende protestaksjonen som arrangeres av elever som overlevde skoleskytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i midten av februar.

Over en halv million mennesker deltok i marsjen i Washington DC. I tillegg deltok hundretusenvis av demonstranter i over 800 andre lignende protestaksjoner rundt om i USA.

Lørdagens massedemonstrasjon er trolig en av de største i USAs historie siden demonstrasjonene mot Vietnam-krigen på 1960- og 70-tallet.

– Jeg har en drøm

I Washington samlet demonstrantene seg til slutt på National Mall der overlevende fra skoleskytingen i Florida var blant dem som holdt appeller. En av dem som fikk mest jubel, var ni år gamle Yolanda Renee King, barnebarnet til borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King Jr.

– Min bestefar hadde en drøm om at hans fire barn ikke ville bli dømt ut fra hudfarge, men ut fra hva slags mennesker de var. Jeg har en drøm om at nok er nok, sa hun.

David Hogg, som overlevde skoleskytingen i Florida og som er en av lederne for protestbevegelsen som har vokst fram, var klar i sine ord:

– Hvis vi hører godt etter, så kan vi høre maktmenneskene skjelve, sa han.

– Vi vil bli kvitt disse offentlige tjenestemennene som bare bryr seg om våpenlobbyen.

– Trumps topprioritet

Demonstrantene bar plakater med tekster som «Beskytt barn, ikke våpen», «Aldri mer» og «Nok er nok».

– La våre stemmer bli det sterkeste våpenet, ropte mange av ungdommene.

En talskvinne for president Donald Trump sier at presidenten har som «høyeste prioritet å beskytte barna våre».

Det ble også holdt støtte demonstrasjoner i mange byer over hele verden, fra Sydney til Stockholm, London, Paris og Oslo.

Førstegangsvelgere

Arrangørene og de fleste av dem som deltok i massemønstringen er skoleelever, ungdommer som for første gang skal stemme i høstens mellomvalg til Kongressen.

Ungdommene krever strengere våpenkontroll og vil blant annet at politikerne skal vedta en lov som forbyr automatvåpen som ofte er blitt brukt i masseskytinger på amerikanske skoler.

Begrensninger i salg av ammunisjon og strengere bakgrunnssjekk av folk som vil kjøpe våpen, er også blant kravene.

Sterke reaksjoner

17 mennesker, hvorav 14 elever, ble drept da Nikolas Cruz åpnet ild mot den videregående skolen i Florida på Valentindagen. Skolemassakren føyde seg inn i en lang rekke massakrer ved amerikanske skoler.

Men reaksjonene som fulgte i kjølvannet av den, var de sterkeste USA har sett på lenge, og det har gitt mange håp om at det kan være mulig å påvirke politikere både i Kongressen og på delstatsnivå til å faktisk gjøre noe.

Fredag, dagen før massemønstringen, foreslo Trump-administrasjonen et fullstendig forbud mot såkalte bump stocks, som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

Publisert:
  1. USA
  2. Våpenlover
  3. Washington D.C.

Mest lest akkurat nå

  1. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

  2. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

  3. 41 smittet på bedehus-basar

  4. Endrer undervisningen for konfirmanter etter sterke reaksjoner

  5. Endelig kan årets morsomste bankran starte

  6. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives