Nobelkomiteen rystet over pågripelsen av Suu Kyi

Nobelkomiteen uttrykker forferdelse over pågripelsen av Myanmars leder Aung San Suu Kyi, som ble tildelt fredsprisen i 1991.

Aung San Suu Kyi fikk holde sitt nobelforedrag i Oslo rådhus under en nobelseremoni i 2012, 21 år etter at hun mottok fredsprisen.
  • NTB
Publisert: Publisert:

«Den Norske Nobelkomite er forferdet over militærkuppet i Myanmar og pågripelsen av fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, president Win Myint og andre politiske ledere», sier komiteen i en uttalelse mandag.

Nobelkomiteen om ber om at Suu Kyi og de andre politikerne blir sluppet fri omgående, og at resultatet av fjorårets valg på ny nasjonalforsamling blir respektert.

«Suu Kyi ble tildelt Nobels fredspris i 1991 for sin modige kamp for demokrati i Myanmar. Hun fortsatte å kjempe demokratiets sak, både i de årene hun var militærjuntaens fange og etter at hun slapp fri», skriver komiteen og fortsetter:

«Nå, 30 år senere, har det militæret grepet makten på ny og tatt flere av den lovlig valgte regjeringens representanter».

Kuppet innebærer et alvorlig tilbakeslag i kampen for menneskerettigheter og demokrati i Myanmar, fastslår Nobelkomiteen.

Publisert:
  1. Myanmar
  2. Aung San Suu Kyi
  3. Nobels Fredspris

Mest lest akkurat nå

  1. Nå stenger de Gamlingen igjen: – Veldig kjedelig

  2. Lagde sine første donuts hjemme i karantene. Det har blitt million­butikk

  3. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

  4. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

  5. Hun kan bli Stavangers neste ordfører: – Blir særlig viktig å prioritere de midlene vi har til rådig­het

  6. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake