Historiske romturister har landet på jorda: – Det var en helsikes tur

De historiske romturistene om bord i Dragon-kapselen. Fra venstre: Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski og Sian Proctor.

De fire sivile romturistene som har vært med på SpaceX-ferden ut i verdensrommet, landet natt til søndag trygt i havet utenfor Florida.

 • NTB
Publisert: Publisert:

– Takk så mye, det var en helsikes tur, sa Jared Isaacman, som finansierte og selv var med på turen, da de ble ønsket velkommen hjem til jorda på kommunikasjonsanlegget.

– Deres reise har vist verden at rommet er for oss alle, lød det fra kontrollsentralen.

Etter kort tid kom et skip bort til kapselen og hentet den opp. Luken åpnet seg en knapp time senere, og de fire romfarerne kunne komme ut.

Deretter ble de fraktet mot Kennedy-senteret, der de skal gjennomgå medisinske undersøkelser.

 • Se den historiske oppskytningen: Fire amatører blir sendt ut i rommet

Historiske

De fire historiske turistene har vært med på verdens første romtur uten astronauter om bord. De har gått i bane rundt jorda de siste tre dagene.

Kapselen som brakte de fire tilbake til jorda var helautomatisert. Da de landet utenfor kysten av Florida, ble romfarerne de første som landet i Atlanterhavet etter en tur til verdensrommet siden 1969, da Apollo 9 landet der.

På det meste nådde Dragon-kapselen en høyde på rundt 575 kilometer, langt over høyden Den internasjonale romstasjonen (ISS) går i bane rundt jorda på.

Tredje gang

Dette er tredje gang SpaceX har tatt med seg mennesker ut i rommet og tilbake igjen til jorda. De to andre bemannede romferdene har vært til ISS med astronauter.

Milliardæren Isaacman finansierte turen, og hadde med seg sykepleieren Hayle Arceneaux samt Chris Sembroski og Sian Proctor, som vant billetter til turen.

Familiene til de fire fulgte landingen fra Kennedy-senteret.

Publisert:
 1. Romfart
 2. SpaceX
 3. Verdensrommet

Mest lest akkurat nå

 1. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 2. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 3. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 4. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 5. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig