Villsvin fortsatt rammet av Tsjernobyl

Et svensk villsvin med en rekordhøy mengde radioaktivitet i kroppen vitner om at vi og naturen vår fortsatt er preget av atomkraftulykken i Tsjernobyl, som skjedde for 31 år siden.

Slike skilt er satt opp i nærheten av Linköping i Sverige. De forsvinner i løpet av en ukes tid.
  • Lasse Foghsgaard
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Sverige er minnet om den voldsomme ulykken på atomkraftverket i Tsjernobyl i 1986 vekket til live igjen.

Årsaken er at svenske myndigheter har målt et rekordstort innhold av radioaktivt cesium-137 hos villsvin som har beveget seg nordover og inn i områdene som preges av mest forurensning etter at det bokstavelig talt regnet radioaktivt materiale over Sverige.

Sky av radioaktivitet

Det var i perioden etter 26. april i 1986 da en sky av radioaktivitet hadde steget opp i atmosfæren og spredd seg utover Europa etter eksplosjonen i reaktor 4 på atomkraftverket i Ukraina. Danmark slapp relativt billig unna i forhold til Sverige, siden Danmark hadde godt vær i dette tidsrommet og ble skånet for nedbør.

Det er særlig ett villsvin fra Uppsala Län nær Stockholm som har opptatt svensk presse. Etter at villsvinet ble skutt, har man i dette ene dyret målt den høyeste mengden radioaktivt cesium-137 i et svensk villsvin noensinne. Villsvinet med den uheldige rekorden hadde en strålingsverdi på 16.000 becquerel per kilo, noe som er over ti ganger høyere enn grenseverdien som det svenske mattilsynet Livmedelsverket har satt på 1.500 becquerel per kilo. Det er den verdien man skal holde seg under hvis kjøttet skal kunne selges som mat.

Jeger ble radioaktiv

Man har også oppdaget at et av villsvinene som den erfarne jegeren Jouni Lavikkala hadde skutt i Södra Gästrikland også inneholdt enormt høye verdier av radioaktivt cesium-137. Det målte hele 13.000 becquerel per kilo. Og historien stopper ikke her.

Jegeren hadde også spist en del av det radioaktive kjøttet, og hadde dermed selv blitt radioaktiv. I kroppen har stoffet en biologisk halveringstid på ca. to måneder, så det vil gå flere måneder før radioaktiviteten vil forlate den erfarne jegerens kropp igjen.

Jouni Lavikkala ble forståelig nok lettere sjokkert da han fikk svaret på prøvene av villsvinet han hadde skutt, men ikke mer enn at han senere uttalte følgende til svensk TV:

– De sier at man skal spise et tonn av dette her før det blir farlig. Men jeg sier ikke at det er sunt, absolutt ikke. Man bør nok ikke gi det til barn.

Et svensk villsvin - dette trolig uten radioaktiv forurensning i seg.

Så lenge etterpå?

Man kan undre seg over at cesium-137 fra Tsjernobyl fortsatt finnes i såpass store mengder i naturen til tross for at det har gått 31 år siden Tsjernobyl-ulykken fant sted.

– Det skyldes at cesium-137 i motsetning til noen av de andre radioaktive stoffene som ble spredt utover Europa fra Tsjernobyl-ulykken har en svært lang halveringstid på ca. 30 år. Så vi vil først få bukt med radioaktivt cesium-137 om over 100 år, sier forsker Pål Andersson fra Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige.

Han er ikke overrasket over at man nå finner radioaktive villsvin med rekordhøye stråleverdier.

De flyttet seg

– Det er fordi populasjonen av villsvin har flyttet inn i de svært forurensede områdene hvor vi også tidligere har målt høye verdier på andre dyr som rein, elg, annet vilt, ferskvannsfisk og sopp, sier Pål Andersson.

At nivået av cesium-137 er ekstra høyt i villsvin sammenlignet med andre dyr er det ifølge Pål Andersson også en naturlig forklaring på.

– Den svenske skogbunnen er fylt med trøfler, noe villsvin elsker. Dessverre er trøfler og andre typer sopp rike på radioaktivt cesium-137 fordi de suger det opp fra bakken og forveksler det med næringsmetallet kalium. Så cesium-137 konsentreres i trøflene, og dermed ender det opp i kroppen på villsvinene når de spiser dem, sier Pål Andersson.

I september 2014 fant man også et overraskende høyt innhold av radioaktivt cesium-137 i reinsdyr fra Jotunheimen. Her var det også tegn på at det var sopp som sto bak den store opphopningen i dyrene, fordi det hadde vært en ekstra god soppsesong det året.

Liten risiko

– Stråling er kreftfremkallende, og jo mer stråling man utsetter seg selv for, desto større blir risikoen. Men risikoen man påfører seg selv er veldig liten hvis man spiser radioaktivt kjøtt fra et villsvin, sier Pål Andersson.

Stråleeksperten forklarer at hvis den erfarne jegeren fortsatte å spise 200 gram av det svært radioaktive villsvinkjøttet en gang i uka i et helt år, ville han motta en lavere stråledose enn den som piloter opplever i løpet av et helt år fra den kosmiske strålingen i atmosfærens øvre luftlag.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Stråling
  2. Tsjernobyl
  3. Sverige

Mest lest akkurat nå

  1. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

  2. Slåsskamp inne i togvogn

  3. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

  4. Staten kan ikke betale for alt

  5. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

  6. Seks lokale talenter på landslaget