Den uventede asteroiden kom fra det ytre rom

En asteroide som uventet dukket opp på stjernehimmelen var en helt spesiell gjest. Den har vandret rundt i galaksen i flere hundre millioner år, og ligner mest av alt på en sigar.

Sånn forestiller en kunstner seg at asteroiden ser ut.
  • Søren Astrup
    Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

19. oktober fant astronomer en svak lysprikk på bilder av verdensrommet. Det viste seg å være den første asteroiden vi kjenner til som kommer fra det ytre verdensrommet.

Nå har forskerne fått kikket nærmere på bildene av den sjeldne gjesten. Teleskop fra flere land ble i all hast rettet mot det nye objektet som viste seg på himmelhvelvingen for en måned siden.

Her kan du se en video-animasjon av asteroiden.

Det har gitt oss ny kunnskap om hva det var for en krabat som kom på besøk, og det viste seg å være en av universets virkelige vandrere som suste forbi.

Høy hastighet

Ifølge Det europeiske sørobservatorium (ESO) så asteroiden 1I/2017 U1, som har fått navnet Oumuamua, ut til å ha opphav et eller annet sted i nærheten av stjernen Vega. Den holdt en hastighet på omtrent 95.000 kilometer i timen, og unngikk derfor å bli fanget av solas tyngdekraft.

Hastigheten til asteroiden og distansen til Vega betyr at asteroiden er minst 300.000 år gammel, og på dette tidspunktet lå Vega ikke i sin nåværende posisjon.

Derfor tyder mye på at Oumuamua kan ha drevet rundt i Melkeveien i flere hundre millioner år uten å ha tilhørt noe som helst stjernesystem, ifølge ESOs eksperter.

Astronomene mener at gjesten består av klipper eller et materiale som har høyt innhold av metall, og at overflaten derfor har en mørk rødlig farge som følge av millioner av år med stråling. Asteroiden er opp mot 800 meter lang, og har en gjennomsnittlig radius på 104 meter. Målingene viser at den har en omdreiningstid på 7,3 timer.
På det nærmeste var Oumuamua 24 millioner kilometer unna jorda. Det tilsvarer litt under halvparten av distansen mellom Jorda og Mars.

Vanligere enn vi tror?

At asteroiden i det hele tatt ble oppdaget var egentlig et lykketreff. Hittil har forskerne antatt at det kan komme asteroider med opphav utenfor vårt eget solsystem, og anslått at dette inntreffer omtrent en gang i året. Etter å ha tatt en kikk på vår først interstellare gjest tror ekspertene imidlertid at dette inntreffer langt oftere enn vi tror.

– Oppgraderinger av overvåkningsinstrumenter for asteroider og forbedringer av databehandlingsteknikker vil sannsynligvis avsløre flere slike objekter i de kommende årene, skriver Karen Meech fra astronomisk fakultet ved University of Hawaii i det vitenskapelige tidsskriftet Nature.

Asteroiden er nå på vei mot sitt neste reisemål i stjernebildet Pegasus, hvor NASAs romteleskoper Hubble og Spitzer følger dens reise. Det er ventet at Oumuamua passerer Saturn i januar 2019.

Navnet på asteroiden er for øvrig valgt med stor omhu: Navnet har opphav i det hawaiiske språket, og betyr «speider» eller «budbringer».

Aftenbladet/Politiken

Publisert: