Republikanere fordømmer Trumps kvinnekommentarer

Presidentkandidat Donald Trump får kraftig kritikk av sine egne for en video fra 2005 hvor han blant annet skryter av hvordan han tafser på kvinner. – Jeg vemmes, sier lederen for Representantenes hus, Paul Ryan.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB scanpix. Foto: MIKE SEGAR / X90033

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg vemmes over det jeg hørte i dag. Kvinner skal behandles som mestere og med ærbødighet, ikke som objekter. Jeg håper at Trump behandler situasjonen med det alvoret den fortjener, sier republikaneren Ryan. Han legger til at Trump ikke lenger kommer til å delta sammen med ham på et planlagt arrangement lørdag.

– Du kan gjøre hva som helst

Videoen som nå har skapt bølger i presidentvalgkampen ble tatt opp i 2005, men ble publisert av Washington Post fredag. Donald Trump befinner seg inne i en buss under opptaket og vet tilsynelatende ikke at lyden blir tatt opp. I samtale med radiovert Billy Bush forteller Trump om hvordan han prøver seg på kvinner.

– Jeg blir automatisk tiltrukket av vakre kvinner. Jeg bare begynner å kysse dem. Det er som en magnet. Bare kysser. Jeg venter ikke engang. Og når du er en stjerne, lar de deg gjøre det. Du kan gjøre hva som helst, sier Trump.

Den nåværende presidentkandidaten går videre til å fortelle at han beføler kjønnsorganene til kvinnene.

– Du kan gjøre hva som helst, gjentar han.

Trump kommenterer også puppene til en ikke-navngitt kvinne som han skal ha prøvd seg på.

Trump beklager

I en pressemelding beklager Trump ordbruken.

– Dette var garderobevitser, en privat samtale som skjedde for mange år siden. Bill Clinton har sagt langt verre ting til meg på golfbanen. Dette er ikke engang i nærheten, sier Trump.

Les også

Trump: – Jeg lover å være en bedre mann

– Støtende og nedverdigende

Samtalen har vakt skarpe reaksjoner fra flere hold. Ikke bare har demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton beskrevet innholdet som «forferdelig», Trump får også hard medfart av sine egne partifeller.

– Ingen kvinne bør noen gang beskrives på denne måten eller bli omtalt på denne måten. Noensinne, sier leder i det republikanske partiet Reince Priebus, som har støttet Trump etter at han tidligere har kommet med kontroversielle uttalelser.

– Det finnes ingen unnskyldninger for Donald Trumps støtende og nedverdigende kommentarer. Ingen kvinne bør gjøres til offer for slik upassende oppførsel. Han er alene skyldig for denne oppførselen og bør alene ta konsekvensene av det, sier senator og tidligere presidentkandidat John McCain.

Les også

 1. USA lover reaksjoner på påståtte hackerangrep fra Russland

Publisert:
 1. Hillary Clinton
 2. Donald Trump
 3. Republikanerne, USA
 4. USA-valg 2016
 5. USA

Mest lest akkurat nå

 1. «Klovnen er borte»

 2. Per Inge Torkelsen er død

 3. FULL OVERSIKT: Oppda­terte tall for smittede og døde – sjekk din kommune

 4. Hvordan kommer du til å huske Per Inge Torkelsen?

 5. Ekspert: Du får vaksine eller covid

 6. Her kan du feire sankthans – i deilig sommervær: - Det kan neppe bli så mye bedre