Dronning-brev kan gi ny innsikt i politisk skandale

Høyesterett i Australia krever at brev fra dronning Elizabeth som kan avsløre hennes rolle i avsettingen av statsminister Gough Whitlam i 1975, offentliggjøres.

Historikere tror at dronning Elizabeth kan ha spilt en aktiv rolle da Australias demokratisk valgte statsminister Gough Whitlam ble avsatt i 1975. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Avgjørelsen i høyesterett gir innsyn i mer enn 200 brev som ble sendt mellom den britiske monarken og hennes generalguvernør i Australia, John Kerr, før avsettelsen av statsminister Gough Whitlam.

Det var første og eneste gang at en britisk monark grep inn og fjernet en sittende regjeringssjef i Australia, og hendelsen førte til en politisk krise. Mange tok til orde for å løsne på båndene til Storbritannia i lys av hendelsen og heller etablere en republikk.

Whitlams regjering ble oppløst av Kerr og Whitlam ble erstattet av opposisjonen ledet av Malcolm Fraser. Det ble gjort for å løse en flere måneder lang konflikt i parlamentet, og Frasers koalisjon vant valget noen uker senere.

Australias tidligere statsminister Gough Whitlam viser fram avskjedigelsen han mottok i 1975. Bildet er fra 2005, han døde i 2014. Foto: AP / NTB scanpix

Det er ikke kjent hva brevene innholdet, men historikere har lenge spurt seg om hva dronningen visste om avsettelsen, skriver BBC.

Nasjonalarkivet i Australia har oppbevart korrespondansen siden 1978, og brevene skulle egentlig vært offentliggjort 31 år etter at de ble skrevet.

Publisert:
  1. Australia
  2. Dronning Elizabeth

Mest lest akkurat nå

  1. Mandag åpnes Vågen for trafikk igjen: – Det er en katastrofe for bransjen og sentrum

  2. Rekordmange sendes ut av landet: – Trodde jeg kom inn uten problemer

  3. – Det er uverdig for norsk politisk debatt at Frp skal måtte ta avstand frå nazistar

  4. Dette skjer i OL mandag 2. august

  5. Unge konservative i kirken føler seg i mindretall – nå lager de sitt eget nettverk

  6. Derfor bør du tenke deg om to ganger før du hopper i sjøen like etter at det har regnet