Dronning-brev kan gi ny innsikt i politisk skandale

Høyesterett i Australia krever at brev fra dronning Elizabeth som kan avsløre hennes rolle i avsettingen av statsminister Gough Whitlam i 1975, offentliggjøres.

Historikere tror at dronning Elizabeth kan ha spilt en aktiv rolle da Australias demokratisk valgte statsminister Gough Whitlam ble avsatt i 1975.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Avgjørelsen i høyesterett gir innsyn i mer enn 200 brev som ble sendt mellom den britiske monarken og hennes generalguvernør i Australia, John Kerr, før avsettelsen av statsminister Gough Whitlam.

Det var første og eneste gang at en britisk monark grep inn og fjernet en sittende regjeringssjef i Australia, og hendelsen førte til en politisk krise. Mange tok til orde for å løsne på båndene til Storbritannia i lys av hendelsen og heller etablere en republikk.

Whitlams regjering ble oppløst av Kerr og Whitlam ble erstattet av opposisjonen ledet av Malcolm Fraser. Det ble gjort for å løse en flere måneder lang konflikt i parlamentet, og Frasers koalisjon vant valget noen uker senere.

Australias tidligere statsminister Gough Whitlam viser fram avskjedigelsen han mottok i 1975. Bildet er fra 2005, han døde i 2014.

Det er ikke kjent hva brevene innholdet, men historikere har lenge spurt seg om hva dronningen visste om avsettelsen, skriver BBC.

Nasjonalarkivet i Australia har oppbevart korrespondansen siden 1978, og brevene skulle egentlig vært offentliggjort 31 år etter at de ble skrevet.

Publisert:
  1. Australia
  2. Dronning Elizabeth

Mest lest akkurat nå

  1. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

  2. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

  3. Så deilig, så deilig

  4. – Setter en helt ny standard for denne typen produksjoner i Norge

  5. Her starter Stangeland Maskin arbeidet med ny E39 gjennom Lyngdal

  6. Sæternes har tatt ut sin første landslagstropp - flere lokale med