To millioner trenger nødhjelp etter flomkatastrofe i Iran

To millioner mennesker trenger nødhjelp etter de store oversvømmelsene som har rammet Iran den siste måneden, ifølge Røde Halvmåne.

Vannmassene har ødelagt nesten 14.000 kilometer med vei, som er over en tredel av Irans veinett, ifølge myndighetene. Foto: Erfan Keshvari / ISNA / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Militære kjøretøy evakuerer mennesker etter oversvømmelser i området rundt Aq Qala i Golestan-provinsen i Iran. Foto: Mohsen Esmaeilzadeh/ ISNA / AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Den Internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-føderasjonen (IFRC) kaller oversvømmelsene for «den største katastrofen som har rammet Iran på mer enn 15 år».

Ifølge tall fra IFRC har flommen krevd minst 78 menneskeliv, og mer enn 1.000 personer er skadd.

Rundt 10 millioner mennesker i 2.000 byer og landsbyer har blitt rammet av de store vannmengdene. En halv million mennesker har måttet flytte fra hjemmene sine, og Røde Halvmåne anslår at to millioner mennesker trenger nødhjelp.

I midten av mars ble store deler av Iran rammet av voldsom nedbør som utløste oversvømmelser nordøst i landet. En uke senere rammet flommen vestlige deler av landet.

Siden lørdag har det igjen vært kraftige regnbyger, og myndighetene har på nytt utstedt flomvarsel og evakueringsordre i flere deler av landet. I helgen har elver igjen gått over sine bredder og veier har blitt ødelagt, ifølge lokale medier.

Til nå har hjelpemannskaper nådd ut til mer enn 457.000 mennesker, og 239.000 mennesker har fått nødhjelp siden oversvømmelsene startet 17. mars.

Det anslås at oversvømmelsene har gjort skade for mellom 2,2 og 2,6 milliarder dollar. 25 av Irans 31 provinser er rammet av oversvømmelsene, og mer enn 14.000 kilometer vei er ødelagt, ifølge tall fra myndighetene.

Publisert: