Farmasigigant får milliardbot etter opioid-krisen i USA

Legemiddelselskapet Johnson & Johnson ble mandag dømt til å betale over 5,1 milliarder kroner i bot for å ha bidratt til opioid-krisen i USA.

Sabrina Strong, advokat for Johnson & Johnson and dets datterselskap, sier de kommer til å anke dommen. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Dommer Thad Balkman ved en domstol i Oklahoma avsa sin dom mandag ettermiddag (mandag kveld norsk tid) mot farmasigiganten Johnson & Johnson.

De er et av selskapene som har produsert de sterke smertestillende pillene som har skapt en avhengighetskrise i USA de siste årene.

I dommen heter det at Johnson & Johnson og dets datterselskap Janssen skal finansiere en omsorgsplan for rusavhengige, familier og lokalsamfunn som er blitt rammet av avhengighetskrisen.

Vil anke

– Janssen og Johnson & Johnsons villedende markedsføring og markedsføring av opioider skapte en avhengighetskrise, sa dommer Balkman mandag.

Johnson & Johnsons advokat Sabrina Strong sier de kommer til å anke dommen. På en pressekonferanse etter at dommen ble kjent, sier hun at avgjørelsen er «feil».

Selskapet er det første farmasiselskapet som har blitt stilt for retten som følge av opioidkrisen i USA, som i 2017 krevde 70.000 overdosedødsfall i USA.

2.000 saker

Det er imidlertid over 2.000 uavklarte saker i domstolene i USA mot legemiddelskap og distributører som er blitt saksøkt av lokale myndigheter og andre statlige etater.

Flesteparten av søksmålene kommer opp for retten i en domstol i Ohio i oktober.

Før den seks uker lange rettssaken som startet i mai, inngikk Oklahoma et forlik med produsenten av Oxycontin, Purdue Pharma, til en verdi av 270 millioner dollar, og det israelskeide selskapet Teva, som må ut med 85 millioner.

Les også:

Les også

 1. Chase (3) endelig nykter

Publisert:
 1. Johnson & Johnson
 2. USA
 3. Søksmål

Mest lest akkurat nå

 1. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr

 2. – Det var iskaldt i vannet, men jeg hadde våtdrakt på meg

 3. – Det er broilerne som styrer best

 4. Testet positivt? Dette gjør du

 5. Ekteparet våknet midt på natten av at en mann sto over dem. I hånden hadde han en øks. Etterpå ville voldsmannen skyte Roald Berntsen

 6. Janne Follesø (49) endret livsstil og gikk ned 30 kilo i 2021. Her er syv råd for varig vektnedgang, ifølge professor.