Trump tyr til krigslov for å tvinge GM til å produsere respiratorer

President Donald Trump tyr til en lite brukt krigslov for å tvinge bilgiganten GM til å legge om og starte produksjon av pustemaskiner.

Publisert: Publisert:

President Donald Trump krever at amerikanske bilprodusenter legger om og straks begynner å lage pustemaskiner. Foto: AP/NTB scanpix

 • NTB-AFP
iconDenne artikkelen er 140 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Loven ble vedtatt for å brukes i krigstid slik at private selskaper kunne pålegges å produsere varer som var nødvendige i totalforsvaret.

– Loven åpner for at Det hvite hus kan pålegge GM å prioritere føderale behov for respiratorer. Kampen mot viruset er avgjørende for nasjonen. Vi har forhandlet, men GM har kastet bort tiden, sier presidenten.

Få opp farten!

I flere frittalende twittermeldinger tidligere på dagen forlangte presidenten fredag at General Motors straks måtte gjenåpne sin nedlagte fabrikk i Lordstown, Ohio, eller en annen fabrikk, for å komme i gang med produksjon av respiratorer.

Og til Ford var budskapet like klart:

– Ford, kom i gang med pustemaskinene, og det kjapt!

Alt i kjent stil, med store bokstaver og mange utropstegn.

Trakk seg ut

Ifølge The New York Times hadde Det hvite hus planlagt å kunngjøre en felles satsing mellom GM og selskapet Ventec Life Systems for å produsere 80.000 respiratorer. Fra flere hold i USA er det kommet desperate rop om hjelp, da mangelen på respiratorer er stor og antallet pasienter med pustevansker økende.

Det inngikk i planene at GM skulle oppruste en nedlagt bilfabrikk, men dette gikk skeis i siste øyeblikk da konsernet ble klar over at utlegget ville ligge på rundt 1 milliard dollar, skriver avisen.

GM har øyensynlig skjønt tegningen og sier at det nå foreligger en nesten ferdig avtale om å produsere medisinsk utstyr ved en bilfabrikk i Kokomo, Indiana. Trolig vil fabrikken kunne sende ut de første respiratorene allerede i april, heter det.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Lav tillit blant nordmenn til at folk følger smittevern­råd

 2. Anbefaler munnbind på fulle busser og tog på Østlandet - men ikke i Rogaland

 3. – Aldri har så mange testet seg

 4. Verdensøkonomien kan gå inn i den verste resesjonen siden andre verdenskrig

 5. Barnehage­ansatt i Stavanger korona­smittet – 16 i karantene

 6. Bergen forbyr sammen­komster med flere enn 20 personer

 1. Korona-viruset
 2. Trump
 3. USA
 4. Koronaviruset