Russisk-britisk feide om marinefartøy ved Krim-halvøya

Russland krever at britene etterforsker et britisk marineskips «farlige» opptreden ved Krim-halvøya i Svartehavet. Britene avviser å ha gjort noe galt.

HMS Defender har skapt splid mellom Russland og Storbritannia. De to landene er høyst uenige om skipets bevegelser i Svartehavet.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Onsdag ettermiddag innkalte utenriksdepartementet i Moskva den britiske ambassadøren på teppet som følge av hendelsen.

Samtidig krevde det russiske forsvarsdepartementet at britene gjennomfører en grundig etterforskning av hva mannskapet på det britiske marineskipet har gjort. Det kaller handlingene for «et stort brudd på FN-konvensjonen».

Storbritannia og Russland er imidlertid høyst uenige om hva som egentlig har skjedd.

Storbritannia avviser både at marinefartøyet HMS Defender har vært inne i russisk farvann, og at det er blitt avfyrt russiske varselskudd mot skipet.

– Ingen lovbrudd

– Ingen varselsskudd er rettet mot HMS Defender. Det britiske marinefartøyet seiler fredelig gjennom ukrainsk farvann i tråd med internasjonale regler, heter det i en Twitter-melding fra forsvarsdepartementet i London.

Det russiske forsvarsdepartementet meldte tidligere onsdag at det ble skutt varselsskudd mot skipet både fra sjøen og luften.

Forsvarsdepartementet i Moskva oppga da at det britiske skipet beveget seg 3 kilometer inn i det Russland anser som sitt territorialfarvann utenfor Krim-halvøya. Meldingen ble viderebrakt av nyhetsbyråene Ria og Interfax.

Ambassadør innkalt

– Jageren ble advart om at det ville bli brukt våpen om den krenket Den russiske føderasjonens grenser. De svarte ikke på advarselen, heter det fra Russlands forsvarsdepartement.

De sier det britiske skipet endret kurs og forlot området etter at varselskuddene var avfyrt.

Bloomberg skriver at et russisk kampfly slapp fire bomber i sjøen nær den britiske jageren, mens et patruljeskip avfyrte et skudd for å få britene til å endre kurs.

– Skyteøvelse

Verken Storbritannia eller landets allierte anerkjenner Krim som russisk territorium. Halvøya ble annektert fra Ukraina i 2014 etter en folkeavstemning som vestlige land heller ikke anerkjenner.

Det britiske forsvarsdepartementet melder også at Russland later til å gjennomføre en skyteøvelse i Svartehavet, og at det er sendt et forhåndsvarsel om dette.

– Ingen skudd er rettet mot HMS Defender og vi kan ikke bekrefte påstanden om at det sluppet bomber ved skipet, fastslår departementet.

Publisert:
  1. Russland

Mest lest akkurat nå

  1. Tankbil veltet: Saktegående kø på E39 og inn mot Randaberg sentrum

  2. 20 grader i dag, uvær til natten

  3. Først da turisttrafikken omtrent var borte, fikk Sandnes svar om Preikestol-skilting

  4. Ferde vil øke bom­takstene på Nord-Jæren

  5. Lokalt lag storspilte - klar for kvartfinale

  6. Marianne (57) ble drept på jobb for Nav: «De etterlatte kjenner på dyp sorg, fortvilelse og sinne»