Over 50 drept i angrep mot sufier i Pakistan

Minst 52 mennesker ble drept og over 100 såret i et bombeangrep ved en sufihelligdom i provinsen Balutsjistan sør i Pakistan lørdag.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Minst 52 mennesker er drept og rundt 105 andre såret, sier provinsens innenriksminister Sarfraz Bugti til nyhetsbyrået AFP sent lørdag kveld.

Det er uklart hvem som sto bak bombeangrepet, som skjedde sent samme ettermiddag ved Shah Noorani-tempelet i distriktet Khuzdar. IS hevder i en melding publisert på nett at angrepet ble utført av ekstremistgruppas selvmordsbombere. Bugti påpeker imidlertid at det ikke er klart om det dreier seg om et selvmordsangrep.

Redningsarbeidet pågikk fortsatt flere timer etter eksplosjonen, og det tok tid før ambulansene nådde fram til det avsidesliggende åstedet.

Danset

Lokale medier melder at flere hundre menn, kvinner og barn var samlet til en religiøs seremoni med rituell dans ved sufitempelet da bomben gikk av.

Sufismen er en tradisjon innenfor den islamske mystikken. Den tolerante praksisen har millioner av tilhengere i Pakistan, men mange islamske ekstremister regner stempler dem som vantro.

– Hver dag rundt solnedgang er det rituell dans her, og et stort antall mennesker kommer hit på grunn av det, sier Nawaz Ali, helligdommens bestyrer, til Reuters.

Rammes ofte

Angrepet skjedde sørvest i Balutsjistan, et område der ytterliggående islamistgrupper. Shah Noorani-helligdommen ligger rundt ti mil nord for havnebyen Karachi.

Tempelet som er oppkalt etter sufihelgenen Shah Noorani, ligger i en avsidesliggende fjellregion der tilgangen på helsehjelp er begrenset. Myndighetene sendte flere ambulanser og leger fra Karachi, en tre timer lang kjøretur fra åstedet.

Også hæren har sendt ambulanser og soldater, men generalløytnant Asim Bajwa sier framdriften forhindres av «vanskelig terreng og lange avstander». Mangel på rullebaner i området gjør dessuten at helsepersonell ikke kan sendes med fly, men et militærhelikopter skule forsøke å lande i løpet av natten, opplyser han.

Ekstremistgruppa IS, som i hovedsak opererer i Irak og Syria, tok også på seg ansvaret for et angrep som kostet rundt 60 menneskeliv ved en politiskole i Quetta.

Publisert:
  1. Pakistan
  2. Terror
  3. Den islamske staten (IS)

Mest lest akkurat nå

  1. Mann siktet for drapsforsøk etter knivstikking på Tasta - skal ha klaget på høy musikk

  2. Grønt nivå i skoler og barne­hager i Stav­anger og Sandnes

  3. Avviser at kroppsbyggere er mer skeptiske til vaksinen: – Det er heller motsatt

  4. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

  5. Kraftig økning: 754 nye smittede på Nord-Jæren

  6. Hvilket land har klart seg best gjen­nom pan­demien? Norge, Sverige eller Dan­mark?