Journalistdrap preger Putins besøk i Tyskland

<p> Russlands president Vladimir Putin vil trolig bli konfrontert med drapet på den kritiske journalisten Anna Politkovskaja når han tirsdag innleder et todagers besøk i Tyskland.</p>

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Putin satser på at besøket skal ha en positiv effekt på russiske økonomiske interesser i Europa, men vil trolig bli møtt med flere kritiske spørsmål enn han hadde tenkt seg på forhånd.

Det er ventet at forbundskansler Angela Merkel både vil ta opp bekymringen for russiske gass— og oljeleveranser, samt drapet på Politkovskaja, som var en krass kritiker av Putin og Russlands politikk i Tsjetsjenia. Merkel snakker russisk og er opprinnelig er fra den tidligere kommuniststaten Øst-Tyskland.

Møtet mellom Putin og Merkel foregår i den østtyske byen Dresden, hvor Putin selv arbeidet som KGB-agent på 1980-tallet.

Taust

Journalistdrapet vil trolig også være blant temaene når pressen møter Putin tirsdag ettermiddag.

Kondolanser har strømmet inn fra både politikere, journalister og menneskerettsaktivister i Russland, så vel som fra Europa og USA. Politkovskaja ble lørdag funnet skutt og drept i blokken hvor hun bodde i sentrum av Moskva.

Men politiske ledere i Russland har vært svært tause, og Putin har ennå ikke kommentert drapet offentlig. Han skal imidlertid ha sagt til USAs president George W. Bush at russiske myndigheter vil gjøre det de kan for å oppklare saken.

Begravelse

Mens Putin var i Berlin, samlet sørgende seg til Politkovskajas begravelse i Moskva. Journalisten stedes til hvile på kirkegården Trojakurovskoje vest i den russiske hovedstaden. Det var også planlagt minneseremonier i St. Petersburg, Jekaterinburg og i den ukrainske hovedstaden Kiev.

Før begravelsen tirsdag sendte den russiske journalistunionen et åpent brev til Putin hvor den ber ham sørge for journalisters sikkerhet. Siden Sovjetunionens kollaps i 1991 har 42 journalister blitt drept i Russland. Tolv av disse er drept mens Putin har sittet ved makten.

— Vi er overbevist om at våre lesere, seere og lyttere og din regjering, slik som oss, trenger fullstendig og åpen informasjon om denne forbrytelsen og om den sosiale og politiske situasjonen som gjorde den mulig, heter det i brevet.

Publisert: