Kongolesere varsler søksmål mot Norge etter French-løslatelse

To menn som var med i samme bil som Joshua French og Tjostolv Moland i Kongo i 2009, varsler søksmål mot Norge etter at løslatelsen av French er kjent.

Fra rettssaken mot Joshua French i 2014. Bistandsadvokaten til to kongolesere varsler nå søksmål mot Norge etter løslatelsen av French. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kasimu Aradjabu og Kepo Aila satt bakpå lasteplanet på bilen som French og Moland leide i mai 2009, da Abedi Kasongo ble skutt og drept. Bistandsadvokaten til de to kongoleserne, Leili Dimakungu, sier til NRK at han vil gjøre alt han kan for å få erstatningen han mener klientene hans har krav på.

Da saken ble behandlet i retten, krevde klientene hans 10 millioner dollar hver for traumene de mente de mente nordmennene hadde påført dem, men de ble tilkjent 5.000 dollar hver.

– Vi vil bruke alle mulige midler loven tillater for å få den norske staten til å respektere vår verdighet. Vi kommer ikke til å gi oss, selv om det finnes folk i Kongo som tror de er hevet over loven, sier Dimankungu.

Advokat Hans Marius Gaasvold, som representerer French, har ikke hørt om kravene.

– Dette må vi bare ta når det kommer, sier han til NRK.

Publisert: