Hva gjør Trump når Nord-Korea nå ignorerer trusselen hans om «bål og brann»?

Donald Trump trakk en strek i sanden overfor Nord-Korea – som straks overskred den. Nå flytter USAs utenriksminister diskret streken bakover.

USAs president Donald Trump
 • Jesper Thobo-Carlsen
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Allerede før Donald Trump ble innsatt som president i januar i år prøvde han å trekke en tykk strek i sanden overfor Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og atomvåpenprogrammet hans.

Nord-Korea signaliserte at de var nær ved å utvikle et atomvåpen som kunne nå deler av USA.

LES OGSÅ:

Les også

Trump truer Nord-Korea med «ild og vrede"

Twitret

– Det kommer ikke til å skje! skrev Donald Trump kategorisk i en tweet.

Denne uka kunne avisen Washington Post fortelle at Nord-Korea har nådd lenger enn tidligere antatt. Det amerikanske forsvarets etterretningstjeneste skriver i en hittil hemmelig rapport at Nord-Korea har utviklet stridshoder som er små nok til å bli montert på raketter, og har dermed rundet et skarpt hjørne på vei mot å bli en fullverdig atommakt.

Tirsdag tok den ellers ferierende Donald Trump konflikten til et nytt nivå med det som høres ut som enda et forsøk på å trekke en strek i sanden. Eller en «rød linje» som amerikanerne kaller det.

Aksepterer ikke trusler fra Nord-Korea

Nord-Korea må slutte med å komme med flere trusler mot USA, sa presidenten med armene i kors fra golfklubben sin i Bedminster, New Jersey.

– De vil bli møtt med bål og brann som verden aldri har sett maken til, sa Donald Trump.

Få timer senere truet Nord-Korea igjen. Landets offisielle nyhetsbyrå kunne fortelle at ledelsen truer med å angripe den amerikanske øya Guam, hvor USA har flere militærbaser.

Dermed har Donald Trump skapt seg selv et ekstra problem, konkluderer Henry Farrell, som forsker på internasjonal politikk ved George Washington University.

Farlig utvikling

– Nord-Korea har i praksis «synet» Trumps bløff. Hvis USA reagerer, slik Trump har lovet, vil det markere en svært farlig eskalering. Hvis USA ikke reagerer, vil Trumps troverdighet – og kanskje USAs troverdighet – bli skadelidende, skriver han i et innlegg i Washington Post.

Det er en problemstilling som Donald Trump må være godt kjent med. Han tordnet ofte mot tidligere president Barack Obama, som i 2013 advarte Syrias diktator Bashar al-Assad om at bruk av kjemiske våpen var en «rød linje», men unnlot å reagere militært da Assad brukte dem i den syriske borgerkrigen.

Den bombastiske retorikken risikerer å fange Donald Trump, men det finnes noen klare forskjeller på hans og Barack Obamas streker i sanden, påpeker Birthe Hansen, som forsker på amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk ved Københavns universitet.

LES OGSÅ:

Les også

Kina fraber seg hovedansvar for Nord-Korea

Trumps spillerom

På den ene siden er innsatsene nå større for hele verden. Nord-Korea besitter svært farlige våpen og signaliserer tydelig at de føler de har ryggen mot muren, påpeker hun. På den andre siden er Donald Trumps ord riktignok uhørt voldsomme, men de er også lite konkrete. Det gir spillerom.

– Det kan fortsatt være noen gode embetsmenn igjen i utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet som kan bruke det til å snu på situasjonen, sier hun.

Nettopp dette spillerommet benyttet USAs utenriksminister Rex Tillerson da han onsdag forsvarte Donald Trumps trussel, men samtidig diskret flyttet streken i sanden. Det presidenten mener er at USA ikke vil nøle med å forsvare seg mot angrep, forklarte han.

Både i USA og i mange andre land spekuleres det høylytt i hva man skal legge i Trumps superlativer. The New York Times erfarer at den kraftige trusselen var fullstendig improvisert. Den kanadiske journalisten Daniel Dale har minnet om at Trump ofte hevder at ting er større, villere og bedre enn noe verden noensinne har sett, ofte uten at de er det.

Ser parallell til 1945

Det blir trukket paralleller til daværende president Harry S. Truman, som i 1945 truet Japan med et regn av ødeleggelse som verden aldri hadde sett maken til, hvis de ikke overga seg etter at USA slapp atombomben over Hiroshima. En konkret forskjell er at Japan ikke hadde atomvåpen.

Det er vanskelig å finne eksempler på andre presidenter med en såpass ekstrem språkbruk i en krise, påpeker historikeren Michael Beschloss i avisen The New York Times.

– Presidenter prøver normalt å benytte et språk som er enda mer moderat enn hva de kanskje føler privat, fordi de alltid er redde for at språkbruken skal eskalere en krise, sier han til avisen.

Birthe Hansen tenker på Iraks diktator Saddam Hussein, eller den kraftige, krigerske retorikken på nordkoreansk statlig tv.

– Han har jo uttalt seg fullstendig utenfor de vanlige normene i et slikt spill. Han hørtes faktisk ut som Saddam Hussein i opptakten til da Irak ble angrepet, og han falt i 2003. Han går inn i et spill hvor han ikke får signalisert at USA egentlig er overlegne, men lar seg nærmest gå inn i munnhuggeri med nordkoreanerne, sier hun.

Trump prøver ny medisin

Peter Feaver, tidligere sikkerhetsrådgiver for forhenværende president George W. Bush og nå professor ved Duke University, vurderer at trusselen kan anses som en forlengelse av Donald Trumps stil med å kortslutte den diplomatiske protokollen i jakten på et godt resultat. Trump kan ha tenkt at 30 års diplomati ikke har virket, så skal vi ikke prøve å gi nordkoreanerne litt av deres egen medisin, sier han til The New York Times.

Ifølge Birthe Hansen kan det være en idé å skifte ut retorikk for å understreke at det er en ny situasjon.

– Men jeg er ikke sikker på om Trumps nye formuleringer er en god idé, fordi de snakker på en måte USA ned. Han hengir seg til munnhuggeri i stedet for å si også til andre stormakter at her er det noe som også angår dere, sier forskeren.

JESPER THOBO-CARLSEN

ADRESSEAVISEN/POLITIKEN

Publisert:
 1. Utenrikspolitikk
 2. Donald Trump
 3. Nord-Korea
 4. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot å reise på hytta

 2. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 3. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 4. Lokalt talent hentet av Ingebrigtsen – vil gjøre som Viking-stjerneskudd

 5. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 6. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing