Bangkok troner øverst på turistkartet

Thailands hovedstad Bangkok befester i 2016 stillingen som verdens mest besøkte turistby. I 2014 ble Bangkok slått av både London og Paris, men nå er topplasseringen trolig sikret for mange år framover.

Turister på elefanter i Ayutthaya, nord for Bangkok. I byer i Asia øker den internasjonale turisttrafikken mye mer enn i europeiske byer.
 • Tor Dagfinn Dommersnes
  Tor Dagfinn Dommersnes
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I 2016 passerte London for første gang 19 millioner internasjonale turister med minst én overnatting. Det var en fin vekst på sju prosent fra året før. Men Bangkok vant altså med 21,5 millioner besøkende, opp 9,6 prosent.

De siste terrorangrepene i Storbritannia gjør at turisttrafikken dit trolig vil lide i år. Terrorfrykten rammet Paris allerede i fjor. Der var turistveksten fra 2015 til 2016 bare på 2,1 prosent.

Les også

Slik er terrorfaren der du skal på ferie

Både Verdens turismeorganisasjon UNWTO og Global Destination Cities Index fra Mastercard bekrefter at Bangkok er verdens mest populære by blant utenlandske turister.

Stadig vekst

Det var på verdensbasis 1,24 milliarder turistankomster i fjor, en økning på fire prosent fra året før. Også forretningsreiser inngår i disse tallene. Én av sju mennesker i verden krysset en landegrense i fjor. UNWTO tror at veksten fortsetter også i 2017.

Europa vokser lavest

Over halvparten av alle internasjonale reiser går til Europa. Asia og Stillehavslandene har omtrent 25 prosent, mens Nord- og Sør-Amerika har vel 16 prosents andel av verdens turisttrafikk. 4,7 prosent velger Afrika og 4,3 prosent velger Midtøsten.

Kinesiske turister besøker tempelet Wat Phra Kaeo i Bangkok. Velstandsøkningen i Kina og andre asiatiske land har gjort at turistveksten er voldsom i hele regionen. Også til Norge kommer det stadig flere kinesiske turister.

Selv om det fortsatt er Europa som tiltrekker seg flest internasjonale turister, skjer den sterkeste veksten andre steder. Det er spesielt byer i Asia som kan glede seg over stadig flere besøkende. Global Destination Cities Index har tall for de 20 sterkest voksende turistbyene i verden med minst én million besøkende i året. På listen finnes ikke en eneste europeisk by. Byen med sterkest vekst er Osaka i Japan, opp 24 prosent. Det er nesten bare besøkende fra regionen som reiser dit. Deretter følger disse byene: Chengdu i Kina, Abu Dhabi i Emiratene, Colombo i Sri Lanka, Tokyo i Japan , Riyadh i Saudi-Arabia, Tapei i Taiwan og Xian i Kina.

Hvor mye bruker de?

Mastercard har en god oversikt over hvor mange penger turistene legger igjen i hver by, og også hva de bruker pengene til.

Her vinner Dubai i De forente arabiske emirater soleklart. I denne byen legger turistene igjen svimlende 31,3 milliarder amerikanske dollar (262 milliarder kroner). Deretter følger London (19,76 mrd dollar), New York og Bangkok. I følge denne oversikten hadde Paris (på sjetteplass) faktisk en nedgang i inntekter fra turister i 2016 på 0,9 prosent, selv om antall turister altså gikk litt opp.

På hva da?

Det er også interessante ulikheter i turistenes forbruk i forskjellige byer. I alle de europeiske byene på Topp-20-lista bruker turistene mest penger på overnatting. I Paris går 44,8 prosent av pengene til overnatting. I Bangkok er overnattingsutgiftene på 26 prosent. London er åpenbart shoppingbyen framfor noen andre. Der bruker turistene 46,7 prosent av pengene på shopping, mens det tilsvarende tallet for Bangkok er 21,7 prosent og for Paris 16,7 prosent.

Norge da?

Når Mastercard Global Destination Cities Index settes opp med 132 byer, er ikke Oslo med i det gode selskap (men det er København og Stockholm).

Likevel: Innovasjon Norge har nettopp kommet med en rapport som forteller at det var rekordår for turisme i Norge i fjor. Det var også en fin vekst i antall internasjonale gjester.

Det var 4,1 millioner internasjonale turistankomster ved norske hotell, en økning på 12 prosent fra 2015. Veksten er langt høyere i Norge enn på verdensbasis (pluss fire prosent), og høyere enn både Sverige og Danmark.

Det er likevel slik at inntekter fra turisme utgjør en mindre andel i norsk økonomi (4,2 prosent av bruttonasjonalproduktet BNP) enn i verdens-BNP (10,1 prosent).

Endrer seg

De internasjonale undersøkelsene viser tydelig at nye turistbyer tar raskt innpå de gamle favorittene. Spesielt byer i Asia øker. I Europa er det sterkest vekst i øst, mens vesteuropeiske byer taper terreng.

Publisert:
 1. Bangkok
 2. Paris
 3. Innovasjon Norge
 4. Turisme

Mest lest akkurat nå

 1. Testet positivt? Dette gjør du

 2. Skamslått Borgli vil gå nye runder om huset i Oalsgata

 3. Konen var skeptisk da de ringte fra «Mesternes mester»: – Hun hadde aldri sett meg grine før

 4. 325 mulige tilfeller av dobbel smitte i Sør-Rogaland: – Må regne med å bli smittet flere ganger

 5. Stangeland mølle vurderer nattskift for å spare penger: – Egentlig bare billigere å stenge ned

 6. Har du lagt merke til er at kampropet «ubuntu» er borte. Hva skjedde?