Sivilbefolkningen har betalt en høy pris i Mosul

IS er snart nedkjempet i Mosul, men store deler av Iraks nest største by er lagt i ruiner og tusenvis av sivile er drept. 

Zeid Ali (12) og Hodayfa Ali (11) trøster hverandre etter at hjemmet deres i Mosul ble bombet i grus. Flere familiemedlemmer ligger fortsatt begravd i ruinene. Foto: AP / NTB scanpix   
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Stormløpet mot Mosul har nå pågått i over 250 dager – tre måneder lengre enn det historiske slaget om Stalingrad under andre verdenskrig.

Irakiske styrker proklamerte for få dager siden seier, men noen hundre IS-opprørere holder fortsatt stand i gamlebyen og kampene fortsetter.

Den USA-ledede koalisjonen mot IS har avfyrt 29.000 artilleri-runder, raketter og granater mot IS-kontrollerte områder i Mosul siden offensiven startet 17. oktober i fjor.

Koalisjonen har også gjennomført nærmere 1.200 artilleriangrep mot de IS-kontrollerte områdene, og amerikanske, britiske, franske, belgiske og australske kampfly har gjennomført over 1.000 flyangrep mot byen, til gjentatte advarsler fra FN og hjelpeorganisasjoner som frykter for den gjenværende sivilbefolkningens skjebne.

Irakiske styrker har snart nedkjempet IS i Mosul, men prisen har vært høy. 80 prosent av Vest-Mosul er rasert og i ruinene ligger tusenvis av lik.

Lik i ruinene

Rundt 100.000 irakiske soldater og politifolk, 16.000 militssoldater og 40.000 kurdiske soldater har deltatt i offensiven mot Mosul, og de har heller ikke spart på ammunisjonen.

80 prosent av Vest-Mosul er ifølge lokale myndigheter lagt i grus, og lukten av lik henger ifølge øyenvitner tungt over ruinene.

Sivilforsvaret i Mosul anslår at det ligger 4.000 døde begravd i restene av det som en gang var Iraks nest største by, og mange av dem blir trolig aldri funnet.

Sivile ofre

Et stort antall sårede sivile har de siste ukene strømmet ut av Mosul, forteller helsearbeidere fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

– De kommer med splintskader, de blør fra øynene, de er skutt i hodet, de har vært begravd i ruinene, er traumatisert av flyangrep, artilleri, snikskyttere og bomber, de har mistet hele familien og noen av dem dør rett etter at de ankommer, fortalte ICRCs talskvinne Iolanda Jaquernet nylig.

Tusenvis

Ifølge Antiwar.com er nærmere 5.000 mennesker drept i kamphandlinger i Irak den siste måneden, og det er over 60 prosent flere enn i mai. De aller fleste er drept i Mosul.

Nærmere 2.000 av ofrene var sivile, 2.900 skal ha vært opprørere og rundt 100 var medlemmer av irakiske sikkerhetsstyrker og kurdisk milits, viser oversikten, som blant annet bygger på opplysninger fra irakiske medier.

– Forferdelig høy pris

Den uavhengige britiske organisasjonen Airwars , som samler og analyserer informasjon fra en rekke kilder, blant annet menneskerettighetsorganisasjoner og offisielle militære kilder i landene som deltar i koalisjonen, konstaterer at prisen for å gjenerobre Mosul har vært «forferdelig høy».

Opptil 1.200 sivile er med sikkerhet drept i koalisjonens angrep mot Mosul de siste åtte månedene fastslår Airwars, men medgir at det virkelige tallet trolig er langt høyere.

– Flere hundre, kanskje flere tusen andre kan ha mistet livet som følge av koalisjonens angrep, men det er umulig å fastslå med sikkerhet, konstaterer de.

Publisert: