Mexico fastslår at de 43 studentene ble myrdet

Mexicos riksadvokat fastslår at de 43 studentene som har vært savnet i delstaten Guerrero, er døde, og at de ble drept av et narkokartell som trodde de var fra en rivaliserende bande.

Publisert: Publisert:

Forsvinningen av 43 studenter fra Iguala har skapt mye uro i Mexico. Foto: AP/Scanpix

  • Ntb
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Studentene fra lærerskolen Ayotzinapa forsvant i september i byen Iguala i Guerrero. Forsvinningen utløste kraftige reaksjoner i Mexico, der folk er grundig lei av narkovolden og korrupsjonen, og den utviklet seg til en alvorlig krise for den nye presidenten Enrique Peña Nieto.

Hittil har myndighetene ikke villet si mer enn at studentene var savnet, men tirsdag uttalte riksadvokat Jesús Murillo Karam at de uten tvil var bortført, drept og brent, og at levningene deretter ble kastet i en elv.

Umulig å identifisere

Bare ett av de forkullede likene er identifisert, og Murillo sier at banden destruerte levningene så grundig at det neppe blir mulig å identifisere flere.

Studentene ble pågrepet av det lokale politiet på ordre fra borgermesteren i Iguala og deretter overlatt til narkokartellet Guerreros Unidos 26. september.

99 ble arrestert

99 mennesker er hittil arrestert i saken, blant dem borgermesteren, hans kone og lederen for Guerreros Unidos.

Saken ble en tydelig illustrasjon på de nære forbindelsene mellom organisert kriminalitet og mange politikere over hele Mexico.

Riksadvokatens kontor sier at et medlem av Guerreros Unidos har tilstått at han fikk ordre fra en av sine sjefer om å likvidere de 43 studentene.

Minst 27.000 mennesker samlet seg mandag til en større protest i Mexico by for å markere at det var gått fire måneder siden studentene forsvant. «De tok dem i live, vi vil ha dem tilbake i live», ropte de. (NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette bør du vite når du skal dele campingplasser, hoteller og turistattraksjoner med utenlandske turister

  2. – En påminnelse om at pandemien ikke er over

  3. Arbeidskolleger tente lys ved ulykkesstedet på Songesand: - Han var en snill og god mann

  4. FULL OVERSIKT: 5 døde, 454 påvist smittede i Rogaland – sjekk din kommune

  5. Mourinho ut mot City-dommen: – En skammelig avgjørelse

  6. Røde kors med advarsel til overivrige foreldre på tur