Over 90 døde etter jordskjelv i Indonesia

Jakarta (NTB-DPA-AP): Minst 97 personer mistet livet da et kraftig jordskjelv onsdag rammet Aceh-provinsen i Indonesia, ifølge forsvaret i landet.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Opplysningen om dødstallet kommer fra generalmajor Tatang Sulaiman, som har den militære kommandoen i det rammede området.

Nesten 300 er skadd, 73 av dem alvorlig, sa en talsmann for de nasjonale katastrofemyndighetene.

Flere bygninger kollapset etter det grunne skjelvet, som inntraff rett etter klokka 5 onsdag morgen og hadde en styrke på 6,5. Episenteret lå 18 kilometer nordøst for Pidie Jaya på noe over 8 kilometers dyp, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret [USGS](http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us10007ghm \l executive).

Hus og bygninger er jevnet med jorden, inkludert butikker og moskeer i distriktene Pidie Jaya og Pidie. Veiene er ødelagt og fulle av gapende sprekker. Det er ikke sendt ut tsunamivarsel.

Innesperret

En kvinne og hennes to barn mistet livet i Pidie Jaya, 18 kilometer unna episenteret, opplyser en tjenestemann til en lokal TV-stasjon. Lederen for den lokale katastrofeberedskapen sier kapasiteten er sprengt på det ene sykehuset i området siden flere hundre mennesker er skadd.

En lokal tjenestemann sier flere skadde behandles på sykehus utenfor distriktet, av frykt for etterskjelv.

Myndighetene frykter at mange mennesker er innesperret i de sammenraste bygningene.

– Mange kjøpmenn bor i etasjen over butikkene sine. Vi har fått på plass tre gravemaskiner for å få løftet bort tunge betongblokker fra ruinene, sa Suyitno, som leder den lokale redningstjenesten.

Hardt rammet

Mange innbyggere hadde stått opp for å be morgenbønn da jordskjelvet inntraff.

Aceh var det området som ble hardest rammet av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som traff en rekke land i Sørøst-Asia, samt Sør-Asia og Afrika 2. juledag 2004.

Katastrofen kostet til sammen minst 230.000 mennesker livet, og over halvparten av disse befant seg i Aceh-provinsen.

Indonesia ligger over ildringen i Stillehavet, et område som er kjent for hyppige jordskjelv og vulkanutbrudd. (©NTB)

Jordskjelvet med en styrke på 6,5 har ført til store skader. Tallet på døde stiger, og svært mange ble skadd i skjelvet. Foto: Nunu Husein / Reuters / NTB scanpix
Redningsmannskaper bærer en person på båre bort til en ambulanse etter jordskjelvet i Aceh-provinsen. Foto: Metro TV / Reuters / NTB scanpix
Publisert: