Italia frykter at de er neste terrormål
Terroristen fra Berlin ble drept i Italia, som i flere år har fungert som møtested for kjente terrorister. Islamister forsøker å rekruttere tilhengere og jihadister i flyktning- og transittleirene i Italia.
- Michael SeidelinAftenbladet/Politiken

Det var med en skrekkblandet stolthet at italienerne lille julaften våknet opp til nyheten om at to politibetjenter hadde nøytralisert den antatte gjerningspersonen bak terroraksjonen i Berlin.
Sluppet unna
Myndighetene og pressen var stolte over de to politibetjentenes årvåkenhet, men samtidig minnet tunisieren Anis Amris tilstedeværelse i Milano om at Italia i flere år har fungert som møtested for en rekke av terroristene som har herjet store europeiske byer som Paris, Brussel, London, Madrid og Nice i de senere årene.
Italia har så langt sluppet unna terroren, men det er en risiko for at terrorangrep også kan ta sted der, sier den kjente franske terror- og islameksperten Gilles Kepel til den italienske avisen La Stampa.
Ikke fristed
– Landet er ikke et fristed for terrorisme, slik italienerne har trodd til nå (…) Italia har, som Tyskland, ikke vært vant til attentater, men det er nettopp derfor disse landene i dag utgjør Europas svake punkt, hevder Kepel.
Etterforskerne har enda ikke klart å kaste lys over Anis Amris eventuelle forbindelser til Italia. Ifølge tidligere terroranklager og nåværende politiker Stefano Dambrouso søkte sannsynligvis Amri hjelp til å fortsette flukten sørover i et av de mange mer eller mindre velorganiserte islamistiske nettverkene i Milano.
Møtesteder i Italia
Medlemmene blir blant annet rekruttert blant flyktningene og migrantene som har tatt den farefulle ferden over Middelhavet til Italia.
Den italienske pressen og en rekke politikere, som komikeren Beppe Grillo og Matteo Salvini, lederen for det innvandringsfiendtlige partiet Lega Nord, peker også på den fortsatte tilstrømmingen av migranter og flyktninger.
– Flere av gjerningspersonene bak attentatene i Paris og Brussel kom inn i Europa ved å utgi seg for å være flyktninger. Og nå kommer det enda flere, sier Matteo Salvini til flere aviser, med henvisning til at statistikken fra 2016 vil slå den tidligere rekorden i antall flyktninger som ankommer Italia.
Ifølge en analyse foretatt av journalisten Antonello Guerrera fra avisen La Repubblica har en rekke av hovedpersonene fra terroraksjonene i Paris og Brussel i november 2015 og i fjor systematisk krysset hverandres spor i Italia.
Flere adresser
Noen har fungert som sjåfører for andre som har oppholdt seg i kortere eller lengre tid i Italia på vei til og fra Hellas, hvor de har kontaktet terrorister som kom til Hellas blant flyktninger og migranter.
Den eneste overlevende fra terroraksjonene i Paris 13. november 2015, Salah Abdeslam, brukte for eksempel flere adresser i Italia som logistikkbaser hvor han hentet våpen og møtte flere av terroristene som han senere kjørte til Brussel, hvor de planla aksjonen i Paris.
Etterforskningen viser også at gjerningspersonen fra terroraksjonen i Nice i august 2016 reiste til Italia ved flere anledninger. I Italia hadde han kontakt med et nettverk som rekrutterte jihadister til Syria.
I august 2015 ble han ved en tilfeldighet kontrollert ved grensen mellom Menton i Frankrike og Ventimiglia i Italia. Da befant han seg i en bil sammen med en mann som de italienske myndighetene mistenker for å rekruttere jihadister.
Verver tilhengere
Nervøsiteten i Italia blir ikke mindre av at situasjonen i Tunisia er ustabil, og at kaos fortsatt råder i Libya. I september fortalte FNs utsending til Libya, Martin Kobler, at omtrent 225.000 libyere kun venter på en passende anledning til å reise mot Italia.
– De er klare til å reise dersom en mulighet oppstår, sa Kobler til avisa La Stampa.
Italiensk politi har tidligere advart mot skrekkfortellingene om at tusenvis av terrorister gjemmer seg blant flyktningene. Erfaringene fra Paris og Brussel viser imidlertid at flyktningruta har blitt en lett innfallsport til Europa, og islamistiske grupperinger i italienske byer forsøker å verve tilhengere i de italienske transittleirene.
En av IS-toppene i Libya, Moez al-Fezzani, levde for eksempel som predikant i Milano i flere år før han ble utvist i 2012. Mange av hans følgere er imidlertid fortsatt aktive i Italia.
Aftenbladet/Politiken