– Minst fire personer døde i Stockholm

Politiet bekrefter at minst fire er døde etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde og inn i Åhlens City i Drottninggatan i Stockholm. En person er pågrepet.

Det skal være både døde og skadede personer etter at en lastebil kjørte inn i Åhlens City i Drottninggatan i Stockholm.
Publisert: Publisert:

SISTE:

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Fire personer er døde og minst 15 personer er skadet, bekrefter politiet på pressekonferanse i Stockholm noe over 21.00 fredag kveld.

To av de skadede personene er barn. En person døde på sykehus.

– Vi har en arbeidshypotese om at dette er en terrorhandling, sier politiet videre.

– Vi har fortettet politinærværet der mange folk oppholder seg sammen. Vi samarbeider med andre myndigheter, også internasjonalt, som hjelper oss i arbeidet.

Dette sier politiet om pågripelsen av den etterlyst mannen i hettegenser:

– Det var en person som var i en butikk i Märsta. Hans måte å oppføre seg på vekket interesse, og en patrulje i nærheten pågrep ham.

– Oppførselen hans brøt med normalt mønster.

Svensk politi utelukker ikke at det er flere gjerningspersoner, og har skjerpet grensekontroll i landet.

Klokken 19.00:

Svensk politi melder at to personer er tatt inn til avhør. De to ble hentet inn til avhør fordi politiet mente at de satt på opplysninger. De er per nå ikke mistenkt for noe lovbrudd.

Klokka 16.15: En reporter fra Sveriges Radio sier at han har sett minst fem døde, og svensk politi bekrefter nå at minst tre mennesker ble drept og åtte skadd da en kapret lastebil kjørte rett inn i gågaten Drottninggatan.

Tidligere:

– Vi har også fått de opplysningene og har hørt om personskader, sier Towe Hägg ved Stockholmspolisen til Aftonbladet klokka 15.00.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 14.53.

En person skal ha ropt: «Advarsel, terrorangrep». Sjåføren, som skal ha vært alene i lastebilen, skal ifølge et vitne ha tatt på en finlandshette før han kjørte inn i folkemengde.

Ifølge vitner skal lastebilen først ha kjørt inn i folk, og deretter inn i Åhlens city.

– Da en lastebil kom, begynte folk å springe, sier Aftonbladets reporter.

Klokka 15.11 melder Aftonbladet at folk springer fra området.

– Det lukter røyk og er tåkete. Det begynte å brenne fra lastebilen og Åhléns city.

Vitner forteller at politiet dro våpen og at folk sprang i panikk.

Klokka 15.30 er det ubekreftede meldinger om tre drepte og flere skadede i Stockholm.

– Fem døde

– Fem mennesker skal ha mistet livet da en lastebil kjørte inn i en folkemengde i en gågate i Stockholm, melder Sveriges Radio klokka 15.48.

En reporter fra Sveriges Radio sier at han har sett minst fem døde. Andre øyenvitner forteller også om døde.

– Vi sto inne i en skobutikk og hørte noe støy, så begynte folk å skrike. Jeg kikket ut av butikken og så hen stor lastebil smelle inn i veggen, sier et vitne til avisen.

To personer ligger på gaten innenfor sperringene, opplyser avisens reporter på stedet.

Ubekreftede meldinger tyder på at tre personer er drept.

– Jeg gikk på hovedgaten da en stor lastebil kom ut av det blå. Jeg kunne ikke se noen som kjørte den, den virket helt uten kontroll. Jeg så minst to personer bli påkjørt, sier et vitne.

Klokka 15.24 melder også Sveriges Radio at tre personer er døde.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo bekrefter overfor Sveriges Radio at minst to er drept etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde i Stockholm, meldes det klokka 15.50.

Klokka 17.10 er det tallet på skadede fortsatt ukjent.

– Ingen sykehus vil si hvor mange skadede de har tatt imot. Men alle sykehus er satt i katastrofeberedskap, melder Sveriges Radio.

– Gjerningsmann skyter

– Jeg gikk forbi, og en lastebil kjørte inn i hjørnet på Åhlens City. Det ble kaos, politi kom direkte til stedet og folk ble evakuert. Jeg ser ikke så mye, men det virker som det ligger noen på bakken, sier Aftonbladets reporter Robin Bonehav.

– Tilbake! Det er en gjerningsmann som skyter der oppe, sier en politikvinne ifølge Aftonbladet.

– Folk sto og filmet helt til politiet beordret dem til å komme seg derifra, skriver avisen.

Politiet har oppfordret butikkansatte til å holde seg i butikkene og ikke gå ut, skriver Tidningarnas Telegrambyrå.

De melder også at all kollektivtrafikk er stoppet.

– Skremmende

NRK-journalist Pål Plassen var på Åhlens i Stockholm bare minutter før angrepet skjedde.

– Det er både skremmende og merkelig å få terroren så tett på, sier Plassen.

Journalisten fra Norgesglasset hadde akkurat forlatt butikken Åhlens i Drottninggatan da lastebilen kjørte rett inn i forretningen like før klokka 15.00.

– Politiet sperrer nå av et stort område rundt butikken og har bedt folk i kontorbyggene rundt komme seg ut. Folk står og gråter, og det er mange redde ansikter, forteller en skjelven Plassen på telefon til NTB.

Politiet har ifølge Sveriges Radio bekreftet at minst tre mennesker er så langt bekreftet drept.

Det foreligger ingen opplysninger om lastebilsjåføren.

Christoffer Ung var og handlet på Åhléns city da lastebilen rammet bygningen.

– Jeg var på vei mot utgangen og så bare veggen komme mot oss. Folk snudde seg i panikk og sprang mot utgangene. Så var det bare å ta seg fra stedet så fort som mulig. Min første tanke var at det var en bombe som eksploderte, sier Ung.

– Da jeg kom ut, så jeg flammer komme ut av bygningen, sier han.

LES OGSÅ:

– Hold dere hjemme

Politiet ber folk forlate Stockholm sentrum og holde seg hjemme. Tog- og T-banetrafikken er stanset etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde.

– Politiet oppfordrer mennesker til å bli hjemme og unngå sentrum. Spre dette til de dere kjenner, tvitrer Stockholms-politiet fredag ettermiddag.

På politiets oppfordring er dessuten all togtrafikk forbi Stockholms sentralstasjon stanset, opplyser Trafikverket i en pressemelding.

– Skyter ved T-banen

Ifølge vitner er det løsnet skudd ved Fridhemsplans tunnelbana.

Politiet i Stockholm sier til SVT at de mistenker at det dreier seg om en terrorhandling.

En person er pågrepet i Klara Norra Kyrkogatan, melder avisas reporter Emma Bouvin. Det er uklart om pågripelsen har noen sammenheng med hendelsen der en lastebil kjørte inn i Åhléns city.

– En mann lå på bakken og hadde fem-seks politifolk rundt seg, sier reporteren.

– Terror

Statsminister Stefan Löfven kaller det antatte terrorangrepet fryktelig. Sverige er i sjokk, men folket kommer ikke til å la seg kue eller splitte, sier han.

– Vi er i dag blitt utsatt for et fryktelig angrep i hjertet av vår hovedstad. Vi vet at fire personer er døde, flere er skadd, og et helt land er samlet i sorg, sinne og besluttsomhet, sier Löfven om lastebilangrepet i Drottninggatan fredag ettermiddag.

– Dersom det er et terrorangrep, så er målet med terrorismen å undergrave demokratiet. Det kommer vi ikke til å la skje, sier Löfven på en pressekonferanse i Stockholm sent fredag kveld.

Statsministeren sier videre at Sverige og dets innbyggere aldri kommer til å la seg kue eller splittes av terror.

– Vårt budskap kommer alltid til å være klart. Dere kommer aldri til å vinne. Vi vet at det er disse avskyelige morderne som er våre fiender, sa Löfven.

Kong Carl Gustaf uttaler at hele den svenske kongefamilien er forferdet over informasjonen om ettermiddagens hendelser i Stockholm.

– Bakgrunnen og omfanget av det inntrufne er ennå ikke kjent. Vi følger utviklingen, men allerede nå går våre tanker til de rammede og deres familier, uttaler svenskekongen på kongehusets nettsider.

En person tatt

Kilder Aftonbladet har vært i kontakt med forteller at en mann er tatt hånd om av politiet på Olof Palmes gata et lite stykke fra den lastebilen kjørte inn i Åhlens.

Det meldes klokka 15.58 om skuddveksling flere steder i Stockholm sentrum.

Svensk politi bekrefter at det har vært skuddveksling ved Fridhemsplan og det har også kommet meldinger om skyting på Drottninggatan. Én skal være pågrepet.

«Slipp alt og løp»

Ifølge Expressen pågår det fortsatt skuddveksling ved Fridhemsplan og ifølge avisens journalist advarer politiet folk på stedet med ordene «Slipp alt og løp».

Dagens Nyheter melder at en person er pågrepet ved Klara Norra Kyrkogatan.

– En mann lå på bakken og hadde fem-seks politifolk omkring seg, rapporterer DNs journalist på stedet.

– Stjal bilen

Mårten Lyth, kommunikasjonsdirektør på Spendrups, sier til Ekot at sjåføren av lastebilen forteller at han i forbindelse med en leveranse ved Drottningssatan gikk ut bak bilen for å laste av, da en maskert mann hoppet inn i førerhuset  og kjørte av gårde med bilen.

Sjåføren forstøkte å stoppe mannen, men ble da påkjørt. Han er skal ikke være alvorlig skadet.

-Så fortsatte bare lastebilen mot Drottninggatan, sier sjåføren som nå skal avhøres av politiet.

– Det er helt uvirkelig at en av våre biler er brukt til noe slikt som dette, sier Lyth til Sveriges Radios Ekot.

Ingen nordmenn

Utenriksdepartementet har ikke fått melding om at nordmenn er direkte berørt av den angivelige terrorhandlingen i Stockholm.

– Via den norske ambassaden og svenske myndigheter undersøker vi om nordmenn er berørt, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til NTB.

Skoleklasse innesperret

En skoleklasse med sjuåringer holdes foreløpig innesperret i en kino på grunn av det angivelige terrorangrepet i Stockholm.

Filmfestivalen Junior pågår denne uken i Stockholm. Filmene på festivalen vises på tre kinoer rundt i byen, og en skoleklasse som befant seg inne på kinoen Skandia holdes nå innesperret på kinoen for sikkerhets skyld.

Kinoen ligger i Drottninggatan der en lastebil kjørte inn i varehuset Åhlens, og hele området rundt er nå sperret av.

Moren til ett av barna som befinner seg inne i kinoen sier til det svenske nyhetsbyrået TT at hun befinner seg utenfor sperringene og ikke får kommet seg inn på kinoen.

Kinokjeden SF opplyser at alle kinoene i kjeden vil være stengt fredag kveld, ifølge informasjonssjef Thomas Runfors. Det gjelder også kinoer i Solna, Huddinge og Nacka.

Flere teatre melder også at kveldens forestillinger er avlyst, det gjelder både på Dramaten og Stadsteatern. Også flere konserter er avlyst.

Evaukerer et nytt kjøpesenter

Kjøpesenteret Mall of Scandinavia i Solna utenfor Stockholm evakueres etter ordre fra politiet, meldes det klokka 17.20.

Kjøpesenteret, som er et av Nordens største, opplyser til nyhetsbyrået TT at senteret evakueres etter ordre fra politiet.

Dette gjelder også parkeringsplassene, opplyser kjøpesenteret.

Også Åhlens-kjeden, som ble utsatt for det angivelige terrorangrepet, opplyser at deres øvrige varehus i sentrumsnære områder i Stockholm nå blir evakuert og stengt ned i tillegg til Åhlens City som ble rammet av lastebilen.

Den svenske regjeringens kriseutvalg er nedsatt etter det angivelige terrorangrep i Stockholm, opplyses det klokka 17.30.

Det opplyser statsminister Stefan Löfvens pressesekretær Anne Ekberg til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Regjeringen følger utviklingen nøye og forsikrer seg nå om at alle berørte myndigheter har ressurser nok til å ha kontroll på situasjonen. Regjeringen kommer til å samles senere fredag, opplyser Ekberg.

Norsk politi bevæpnet

Politiets Sikkerhetstjeneste, PST, følger situasjonen i Stockholm og gjør fortløpende vurderinger av om hendelsen påvirker trusselbildet i Norge.

Politiet i de største byene i Norge og på Oslo lufthavn har besluttet midlertidig bevæpning inntil videre.

Kriseinformasjon:

Her kan du finne mer informasjon om Stockholm-terroren:www.krisinformation.se

– Ikke overraskende

Det er meldinger om mange skadede. Det er opplysninger om døde, men vi vil ikke bekrefte antall døde akkurat nå, opplyser det svenske politiet på pressekonferanse fredag.

– Vi vet ikke om dette er en enkelt hendelse, eller om det er flere hendelser, opplyser politiet.

– Dette er ikke overraskende. Vi har hatt mange lignende hendelser i Europa.

Politiet viser så fram et bildet av en person med hettegenser som nå er etterlyst, og som er sett ved det aktuelle stedet i det aktuelle tidsrommet. De ønsker å komme i kontakt med vedkommende, og ber media spre bildet.

– Vi gjør alt som står i vår makt sier politiet som undersrteker at de nå jobber for å forhindre at det skjer nye angrep.

Det er i motsetningen til hva som rykter sa tidligere, er det ingen pågrepne, sier politiet på pressekonferansen.

Militæret er ikke innkalt.

Politiet opplyser at Centralstasjonen ikke er stengt.

Publisert: