Minister: Bortført svensk kvinne funnet død i Kongo

En svensk kvinne og én annen person som ble bortført på FN-oppdrag i Kongo, er funnet døde, ifølge en kongolesisk minister.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Provinsens politisjef har akkurat vendt tilbake fra området hvor likene av to FN-granskere ble funnet, sier Kongos kommunikasjonsminister Lambert Mende tirsdag.

Han sier en av de drepte hadde fått hodet skåret av. De ble funnet sammen med en kongoleser i en grunn massegrav i Kasai-provinsen, ifølge Mende.

Den svenske kvinnen forsvant sammen med sin mannlige amerikanske kollega og fire kongolesere, blant dem en tolk og sjåfør, 12. mars.

Undersøkte menneskerettsbrudd

De to FN-ekspertene undersøkte anklager om vold og omfattende menneskerettighetsbrudd begått av den kongolesiske hæren og militsgrupper. Kongolesiske myndigheter har tidligere sagt at de to ble bortført av ukjente opprørere.

Det er første gang noensinne at FN-eksperter har forsvunnet i Kongo, ifølge Human Rights Watch.

De avdøde har ennå ikke blitt formelt identifisert, men ifølge Mende er det ingen andre utlendinger som har forsvunnet i området.

Det svenske utenriksdepartementet opplyste tidligere tirsdag at de undersøkte saken, men kunne ikke bekrefte at det var den svenske kvinnen som var funnet.

39 politifolk drept

Deler av Kongo, spesielt øst i landet, har opplevd vold, uroligheter og krigshandlinger i flere tiår. Volden i Kasai-provinsen representerer en ny utvidelse av de mange konfliktene som herjer området.

Militsen Kamwina Nsapu har siden i fjor kjempet mot regjeringsstyrker i område. Volden er blitt verre etter at sikkerhetsstyrker drepte lederen for militsgruppen i august. Over 400 personer er drept og over 200.000 drevet på flukt siden da.

Fredag ble 39 politimenn drept i et bakholdsangrep ved en landsby i området. Alle ble begravd i en massegrav.

(©NTB)

Publisert:
  1. Human Rights Watch
  2. FN

Mest lest akkurat nå

  1. Statistikken er klar: Disse navnene var mest populære i 2021

  2. Disse korona­reglene gjelder nå

  3. De har vært gift i 70 år: – Jeg tror vi holder oss godt for vi er så gode for hverandre

  4. En krig i Ukraina vir­ker mer og mer uunn­gåelig. Og den vil også på­virke Norge

  5. Politiet har en klar formening om hva som var årsaken til ulykken

  6. Endelig stråler Vikings Mai Traore: – Dette er en mulighet jeg bare må gripe