President Joe Biden har gjen­opp­tatt sine plikter etter kort makt­over­dragelse

Visepresident Kamala Harris fungerte som president en kort periode mens Joe Biden lå i narkose i forbindelse med en medisinsk sjekk fredag.

Visepresident Kamala Harris fungerte som president i en periode mens Joe Biden lå i narkose i forbindelse med en medisinsk sjekk fredag. Her er Biden på vei inn på legesenteret fredag.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Fredag ettermiddag norsk tid hadde Biden gjenopptatt sine plikter som president.

Presidenten hadde overført makten til visepresident Kamala Harris mens han var i narkose i forbindelse med en rutinemessig koloskopi.

Harris ble med det den første kvinnen i historien til å holde presidentmakt i USA. Det varte i 1 time og 25 minutter, opplyser Det hvite hus.

Hvordan makt skulle overføres fra presidenten til en stedfortreder ble et tema for første gang da Dwight D. Eisenhower slet med dårlig helse på slutten av 1950-tallet.

Men det var ikke før John F. Kennedy ble drept i 1963 at det ble gjort store endringer i lovverket. Det 25. tillegget til grunnloven, som styrer hvordan makt overføres hvis presidenten ikke er i stand til å utføre embetet, ble vedtatt av kongressen i 1965 og ratifisert to år senere.

Publisert:
  1. Joe Biden
  2. USA
  3. Kamala Harris

Mest lest akkurat nå

  1. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

  2. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

  3. Danmark strammer inn

  4. Ola Borten Moe før Stavanger-besøk: Holder legerapport hemmelig

  5. Da julebordet ble avlyst, fikk Morten en idé

  6. Her kjører brannbilkortesjen til sitt nye hjem