Stor­britannia skal opp­rette asyl­mottak i Rwanda

Storbritannia setter inn marinen for å stanse båtmigranter. Asylsøkere som tar seg til Storbritannia på denne måten, skal sendes til asylmottak i Rwanda.

Storbritannias innenriksminister Priti Patel besøker Rwanda torsdag, og det er ventet at den omstridte asylavtalen blir offisielt signert under besøket.
  • NTB-DPA-AFP
Publisert: Publisert:

Statsminister Boris Johnson presenterte avtalen med Rwanda om å opprette asylmottak i det østafrikanske landet torsdag formiddag. Samtidig kunngjorde han at marinen får ansvaret for å patruljere Den engelske kanal for å stanse dem som prøver å komme seg til Storbritannia i små og ofte lite sjødyktige båter.

– Fra i dag overtar marinen ledelsen fra grensepolitiet, sa Johnson.

Torsdag presenterte Boris Johnson planene om å sende enkelte asylsøkere til mottak i Rwanda mens søknaden deres behandles.

Rwanda først ute

Nyheten om asylavtalen var lekket ut på forhånd, og Rwanda kom Johnson i forkjøpet med kunngjøringen.

– Rwanda ønsker dette partnerskapet velkommen, sier Rwandas utenriksminister Vincent Biruta i en pressemelding noen timer før Johnsons tale. Biruta sier avtalen og mottakene skal «tilby en lovlig vei til oppholdstillatelse».

Innenriksminister Priti Patel besøker Rwanda torsdag, og det er ventet at offisielt skal undertegnes mens hun er i landet, skriver nyhetsbyrået Press Association (PA). Dermed vil folk som søker seg til Storbritannia, bli fløyet rundt 700 mil, om de har tatt seg dit på ulovlig vis.

Rwanda får 120 millioner pund, tilsvarende i underkant av 1,4 milliarder kroner, for ordningen i en prøveperiode. Flyktningorganisasjoner kritiserer den som «slem og ufyselig», sier den ikke vil håndtere de underliggende problemene og at den vil «føre til mer menneskelig lidelse og kaos», samtidig som den potensielt kan koste mye penger.

Flere opposisjonspolitikere har også vært sterkt kritiske til regjeringens planer.

Mange drukner

Storbritannias statsminister Boris Johnson er under press for å ha brutt egne koronarestriksjoner og var ventet å anføre at det trengs handling for å bekjempe de «motbydelige menneskesmuglerne» som gjør havet om til en gravplass.

Asylsøkerne vil oppmuntres til å etablere seg i Rwanda heller enn å søke seg til Storbritannia, skriver nyhetsbyrået videre.

Rekordmange 28.000 migranter krysset Den engelske kanal fra Frankrike til Storbritannia i småbåter i fjor, ifølge en opptelling fra PA. Mange drukner på veien.

Publisert: