Kurz seiret i valget i Østerrike – må finne nye partnere

Sebastian Kurz og hans konservative parti ÖVP tok en brakseier i nyvalget i Østerrike – men kan få problemer med å danne regjering.

Jubelen sto i taket på valgvaken til Sebastian Kurz' parti ÖVP i Wien da de første prognosene var klare sent søndag ettermiddag. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
De første prognosene etter valget i Østerrike viser solid framgang både for Sebastian Kurz' regjeringsparti ÖVP og for De grønne. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
Østerrikes tidligere statsminister, 33 år gamle Sebastian Kurz, ligger an til å få ønsket om en valgtriumf oppfylt. Her er han med kjæresten Susanne Thier utenfor et valglokale i Wien søndag. Foto: AP / NTB scanpix
Lederen av ytre høyrepartiet FPÖ, Norbert Hofer, ved et valglokale i Pinkafeld i Østerrike søndag. De konservative har ikke utelukket at de vil forsøke å danne en ny koalisjonsregjering med høyrepopulistene, men de vil også se etter alternativer. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Allerede søndag kveld gjorde Kurz tidligere regjeringspartner, det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ), det klar at partiet ikke kommer til å delta i nye regjeringssamtaler, etter at partiet ble den store taperen i valget. Prognoser fra kringkasteren ORF tyder på at FPÖ får rundt 16 prosent, en tilbakegang på rundt 10 prosentpoeng på to år.

– Det betyr at vi forbereder oss på å være i opposisjon, sier partileder Norbert Hofer.

Velgerne straffet partiet klart etter den såkalte Ibiza-skandalen, som førte til ÖVP-FPÖ-regjeringens kollaps i mai. Da ble det avslørt at daværende FPÖ-leder og visestatsminister Heinz-Christian Strache hadde tilbudt en russisk kvinne lukrative offentlige kontrakter i bytte mot valgkampstøtte.

Kurz øker ledelsen

Derimot ser det ut til at velgerne gir Østerrikes «wonderboy» Sebastian Kurz, som i 2017 kunne smykke seg med tittelen Europas yngste regjeringssjef, fornyet tillit. Ifølge prognosene går ÖVP kraftig fram og ligger an til å få drøyt 37 prosent av stemmene, mot 31,5 prosent for to år siden.

Det sosialdemokratiske partiet SPÖ havner på andreplass med rundt 22 prosent av stemmene, en nedgang på 5 prosentpoeng fra 2017.

Derimot ligger miljøpartiet De grønne an til å gjøre et brakvalg med hele 14 prosent, opp 10 prosentpoeng fra 2017. Klimasaken har seilt opp som valgets store sak, og fredag demonstrerte titusener i Wien og andre østerrikske byer med tydelige krav om klimahandling.

Vrien regjeringsdannelse

Det kan endre retningen i østerriksk politikk. Men trass i en solid seier har Kurz en vanskelig tid foran seg, spår analytikere.

– Selv med en oppgang søndag, vil Kurz få det vanskeligere nå enn i 2017. Han har ingenting å vinne og alt å tape, heter det i lederen til den østerrikske avisen Die Presse.

Med FPÖ ute av regjeringsdansen, seiler De grønne opp som en mulig regjeringspartner.

Men allerede søndag gjorde partileder Werner Kogler det klinkende klart at de bare vil vurdere et regjeringssamarbeid dersom Kurz går med på «radikale endringer».

– Vi må se tegn på en snuoperasjon, sa Kogler til østerriksk fjernsyn søndag kveld.

Åpne for venstresamarbeid

I forkant av valget er også et mulig samarbeid mellom ÖVP, De grønne og det liberale partiet Neos blitt nevnt. Neos ligger an til å havne på en femteplass i valget med nesten 8 prosent av stemmene, opp 2 prosentpoeng.

Kurz kan også bli nødt til å søke en bredere koalisjon med det sosialdemokratiske partiet SPÖ. I så fall vil det være en retur til ÖVP-SPÖ-koalisjonen som styrte i 44 år fra 1945.

Kurz har også åpnet for å danne en mindretallsregjering, men løsningen kan potensielt føre til ytterligere politisk ustabilitet og kan utløse nytt nyvalg.

Forhandlinger mellom partiene er uansett ventet å ta tid. Til slutt er det president Alexander Van der Bellen, tidligere leder for De grønne, som skal godkjenne den nye regjeringen.

Publisert: