Tror Trump aksepterer hacking-rapport

Donald Trumps stabssjef tror den påtroppende presidenten har akseptert etterretningstjenestens konklusjon om at Russland sto bak cyberangrep før valget.

Publisert: Publisert:

USAs påtroppende president Donald Trump har akseptert etterretningstjenestens konklusjon om hvem som sto bak cyberangrepene i forkant av det amerikanske presidentvalget. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

I et intervju med Fox News søndag sier Reince Priebus at han tror Trump har akseptert konklusjonen om at Russland sto bak cyberangrep som hadde som mål å forstyrre det amerikanske presidentvalget.

Priebus sier at Trump kommer til å be etterretningstjenestene komme med anbefalinger om mulige reaksjoner. Basert på anbefalingene «kan tiltak treffes», sier han.

Les også

Zakaria: Hvorfor vil Trump hjelpe Putin?

I de delene av den amerikanske etterretningsrapporten som ble offentliggjort fredag, anklager CIA, FBI og NSA Putin for å ha gitt ordre om en «påvirkningskampanje» under det amerikanske presidentvalget.

Priebus benyttet også intervjuet til å kritisere Demokratene, og han sa at FBI hadde advart Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) om mulig hacking av eposter.

– Undervurderte

Målet med hackingen skal ha vært å undergrave den amerikanske allmennhetens tillit til den demokratiske prosessen og hjelpe Donald Trump med å vinne valget ved å sverte Hillary Clinton.

Les også

Trump: – Bare tullinger er mot et godt forhold til Russland

Avtroppende president Barack Obama sier i et intervju med TV-kanalen ABC at han undervurderte innvirkningen feilinformasjon og hacking kan ha. Obama oppfordrer videre Trump til å utvikle et tett og godt forhold til etterretningstjenesten.

– Hvis vi ikke er årvåkne kan fremmede stater påvirke den politiske debatten i USA på måter som kanskje ikke hadde vært mulig for ti, 20 eller 30 år siden, sier Obama i intervjuet.

Obama sier det er delvis på grunn av måten nyheter formidles på, og delvis på grunn av skepsis til mediene.

Les også

Halve Norge frykter Trump som president

Påvirkningskampanjens eventuelle innvirkning på valgresultatet kommer ikke fram i rapporten.

– Årets latter

En bølge av hån har preget russiske reaksjoner på den amerikanske etterretningsrapporten. Spesielt på sosiale medier er tonen hånlig.

Sjefen for den statlig finansierte russiske TV-stasjonen RT, Margarita Simonjan, takker i et Twitter-innlegg de amerikanske etterretningstjenestene for «årets latter».

Les også

Rapport: – Putin beordret hacking for å hjelpe Trump

Hun blir i rapporten utpekt som et propagandaverktøy for president Vladimir Putin. Selv journalisten Aleksej Kovalev, som ofte har kritisert Simonjan og RT, mener at USA overdriver TV-selskapets rolle.

«De er ikke deres erkefiende, Amerika. Slapp av», skriver han på Twitter.

(©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

 2. Rogfast skal være klar i 2031

 3. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

 4. – Her vil vi ikke være verneverdige

 5. «Varsellampene er fleire. Og me kan koma til å høyra meir om QAnon. Det er mørkt nedst i kaninholet»

 6. Jeg forlanger at denne boka blir lest

 1. USA
 2. Vladimir Putin
 3. Donald Trump
 4. Hacking
 5. Russland