Forskere kan ha funnet geysirer på Jupiter-måne

Amerikanske forskere har funnet tegn til geysirer på Jupiters ismåne Europa. Månen har sannsynligvis et enormt hav under den islagte overflaten.

Et detaljert bilde av Jupiter-månen Europa lagt over et bakgrunnsbilde tatt av romteleskopet Hubble. Bakgrunnsbildet viser det som kan være geysirer på Jupiter-månen, de ses som lysere felter nede til venstre for måneskiven.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det underjordiske havet på den fjerne kloden regnes som et lovende sted å lete etter utenomjordisk liv i solsystemet.

Hvis det stemmer at det spruter opp vann fra månens indre, kan det gi muligheten til å ta prøver av havet uten å bore gjennom kilometertykk is.

NASA holdt pressekonferanse og la ut pressemelding om funnene mandag, men understreker at det ennå ikke foreligger sikre bevis. Forskerne har brukt romteleskopet Hubble til å ta bilder av Europa mens den passerer foran Jupiter. I løpet av 15 måneder er det gjort ti slike observasjoner. Det er funnet tegn på geysirer i tre av tilfellene.

Vannet blir kastet 200 kilometer opp over overflaten på Europa, før det antakelig regner ned over månen igjen, skriver NASA i sin pressemelding.

Forskerteamet har vært ledet av William Sparks ved Space Telescope Science Institute (STScI) i Baltimore. De skulle i utgangspunktet undersøke Europas atomsfære.

Hvis funnet blir bekreftet, er Europa den andre månen i solsystemet med geysirer. I 2005 oppdaget NASAs Cassini-sonde geysirer av vanndamp og støv fra Saturn-månen Enceladus.

Forskernes funn fra Europa publiseres i neste nummer av Astrophysical Journal.

Publisert: