Trump vil ikke høre på opptak fra Khashoggi-drapet

USAs president Donald Trump sier han har blitt orientert om et lydopptak av drapet på journalisten Jamal Khashoggi, men sier han ikke ønsker å høre på det selv.

USAs president Donald Trump, her under signeringen av en presidentordre om cybersikkerhet fredag. Foto: AP / NTB scanpix.
 • NTB
Publisert: Publisert:
Fredag ble det holdt «begravelse» for den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som ble drept i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Liket er ennå ikke funnet. Foto: AP / NTB scanpix.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er fordi det er et smertefullt opptak. Det er et grusomt opptak, sier Trump i et intervju med Fox News søndag.

I intervjuet bekrefter han at USA har fått lydopptaket fra tyrkiske myndigheter. Trump sier han kjenner til hva som skjedde på lydopptaket uten at han trenger å høre det.

– Det er veldig voldelig. Veldig ondskapsfullt og forferdelig, sier den amerikanske presidenten.

Syre eller bagasje

Den 59 år gamle saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Han arbeidet blant annet som kommentator for Washington Post og var en kjent kritiker av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Liket av Khashoggi er ennå ikke funnet. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans talsmann Yasin Aktay sa 2. november at det er grunn til å anta at Khashoggi ble oppløst i syre etter å ha blitt drept og partert, for å skjule alle spor.

Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar skal på sin side søndag ha gitt uttrykk for at det parterte liket til journalisten kan ha blitt fraktet ut av Tyrkia i gjerningspersonenes bagasje.

– En mulighet er at Khashoggis drapsmenn forlot Tyrkia tre eller fire timer etter at de begikk drapet. De kan ha tatt Khashoggis parterte lik med seg i bagasjen uten problemer på grunn av deres diplomatiske immunitet, sa Akar ifølge CNN Türk.

Om to dager

En amerikansk tjenestemann har uttalt til Washington Post og nyhetsbyrået AP at den amerikanske etterretningstjenesten CIA har konkludert med at drapet ble bestilt av den saudiarabiske kronprinsen.

Dette er så langt ikke bekreftet av åpne kilder, og det amerikanske utenriksdepartementet har avvist at USA har kommet til en endelig konklusjon rundt hvem som sto bak drapet.

USAs president Donald Trump har på sin side kalt gjengivelsene av CIAs angivelige konklusjon «premature», og sa lørdag «en full rapport» om hvem som sto bak drapet på Khashoggi skulle komme om to dager.

Motstridende forklaringer

Saudi-Arabia har avvist at kronprins bin Salman var involvert i drapet. Landets påtalemyndighet har isteden siktet elleve andre saudiarabere for drapet, og uttalt at drapet ble beordret av en agent.

Før dette ga landet flere motstridende forklaringer om omstendighetene rundt Khashoggis forsvinning, før de til slutt sa at Khashoggi ble drept etter at «forhandlinger» om å få ham til å dra tilbake til Saudi-Arabia hadde mislyktes.

Tyrkiske myndigheter har sagt at en gruppe på 15 individer, inkludert et «ryddeteam» på to mann, var involvert i drapet. De har også bedt om en etterforskning av hvorvidt Khashoggis levninger ble oppløst i syre.

Saudi-Arabias påtaleansvarlige, Shalaan al-Shalaan, sa torsdag at Khashoggis lik ble partert, fjernet fra konsulatet og deretter gitt videre til en uidentifisert «lokal samarbeidspartner».

Les også

 1. Trump: – Jeg vil snart komme med et mye sterkere syn på Khashoggi-saken

 2. Khashoggis sønner: – Vi ønsker bare å gi ham en verdig begravelse

 3. Tyrkisk påtalemyndighet: Khashoggi ble kvalt og partert

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Heteste kandidat til å bli sjefredaktør i Aftenbladet

 2. Birgitte-saken: Politiet ble ikke ferdig med avhøret av draps­siktede

 3. Studio A: Avslører Berisha-nyhet på direkten

 4. Knuste rute hos gullsmed i Stavanger

 5. Pøbel: – Synd at mitt verk blir brukt til å fronte andre sine meninger

 6. Tiltalte ville kjøpe konen sin tilbake