Merkel advarer mot fremmedfrykt 80 år etter Krystallnatten

Tysklands statsminister Angela Merkel avarte om at antisemittismen er på fremgang igjen i landet da hun deltok i 80-årsmarkeringen for Krystallnatten.

– Tyskland må handle konsekvent mot rasisme, fremmedfrykt, sosial utelukkelse, jødehat og antisemittisme, sa Merkel under markeringen av 80-årsdagen for Krystallnatten i Berlins største synagoge fredag. (AP Photo/Markus Schreiber)
 • NTB
Publisert: Publisert:
Forbundskansler Angela Merkel advarer om at antisemitismen er på fremgang i Tyskland under 80-årsmarkeringen av Krystallnatten. (AP Photo/Markus Schreiber)
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Tyskland må handle konsekvent mot rasisme, fremmedfrykt, sosial utelukkelse, jødehat og antisemittisme, sa Merkel da hun holdt tale Berlins største synagoge fredag.

Natt til lørdag er det 80 år siden Krystallnatten, som for alvor ble starten på jødeforfølgelsen i Tyskland. Tuenvis av synagoger og jødiske butikker i landet ble plyndret og tent på. Navnet Krystallnatten spiller på de store mengdene med knust glass fra vindusruter i jødiske butikker som dekket fortau og gater.

Titusenvis av jøder ble deportert og minst 90, trolig opp mot 1.300, ble drept natten mellom 9. og 10. november 1938.

Merkel sa i talen at det er et blomstrene jødisk liv i Tyskland igjen, men hun er bekymret for antisemitismen som truer jøder i Tyskland og andre steder i verden.

I talen nevnte hun blant annet angrep mot jøder som bærer det tradisjonelle jødiske hodeplagget kippa. Hun kalte videre angrepet mot en jødisk restaurant i byen Chemnitz, som ble utført av høyreekstremister i august, for skremmende.

– Slike handlinger vekker dårlige minner om begynnelsen av jødeforfølgelsen i 1930-årene.

Publisert:
 1. Høyrepopulisme
 2. Jødehat
 3. Tyskland
 4. Angela Merkel

Mest lest akkurat nå

 1. Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i oljestreiken, melder NRK

 2. Ny rapport: Disse stedene i Stavanger er mest utsatt ved ekstremregn

 3. Tok avskjed med Tor Martin (19) fra Hommersåk: – En gledesspreder

 4. 26-åring pågrepet i større narkotikasak på Jæren

 5. Utvist etter grisetakling - nå har Tripic fått dommen

 6. Stor test av spisestedene i Dyreparken