Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen

Etter et «konstruktivt» møte i Brussel onsdag kveld letter EU og Storbritannia på sløret om hvordan de har tenkt å gå fram i sluttfasen av brexitsamtalene.

Storbritannias statsminister Theresa May sammen med EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker, som for øvrig gikk med plaster onsdag fordi han skar seg under barbering. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Storbritannias statsminister Theresa May sammen med EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May sammen med EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker, som gikk med plaster onsdag fordi han skar seg under barbering. EUs forhandlingsleder Michel Barnier lengst til høyre. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Storbritannias statsminister Theresa May har tryglet EU om hjelp etter at et knusende flertall i Underhuset i januar stemte ned utmeldingsavtalen hun og EU ble enige om i fjor.

Onsdag kveld var hun tilbake i Brussel for en ny samtalerunde med EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker. Da møtet var over, sendte de to ut en felles uttalelse der de erklærte at møtet hadde vært «konstruktivt».

De to skal nå møtes igjen mot slutten av måneden.

I mellomtida har de beordret sine forhandlere til å fortsette de tekniske samtalene i «en positiv ånd».

Diskuterer garantier

Men i uttalelsen kom May og Juncker også med nye detaljer om hvordan de faktisk har tenkt å gå fram for å forsøke å redde den dypt upopulære avtalen.

Mays krav har i utgangspunktet vært at det må gjøres endringer i selve avtaleteksten for å berolige britiske parlamentarikere om avtalens kontroversielle løsninger for irskegrensa.

EU har på sin side sagt blankt nei til slike reforhandlinger.

I stedet diskuterer EU og Storbritannia nå «garantier» og «juridiske forsikringer». Målet med disse er å overbevise skeptiske briter om at løsningene for irskegrensa kun vil være midlertidige hvis det noensinne blir nødvendig å ta dem i bruk i det hele tatt.

NTB får opplyst fra en velinformert kilde på britisk side at endringer i selve avtaleteksten bare er én av flere måter å gi slike forsikringer på.

Et mer sannsynlig utfall er etter alt å dømme at EU og Storbritannia blir enige om et tillegg til avtalen.

Parallelle spor

Parallelt med dette har EU og Storbritannia begynt å diskutere justeringer i avtalens tilhørende politiske erklæring om rammene for det framtidige forholdet dem imellom.

Denne erklæringen er ikke juridisk bindende på samme måte som selve avtaleteksten, og terskelen er derfor lavere for å gjøre endringer i den.

Et tredje spor er dessuten diskusjoner om helt nye ordninger som i framtida kan erstatte løsningene for irskegrensa som ligger inne i avtalen i dag. Men disse samtalene er så kompliserte at de neppe vil komme i mål før britene forlater EU den 29. mars, får NTB opplyst.

Stor risiko

Det er fortsatt høyst uklart om May og Juncker vil være i stand til å koke sammen noe som britiske folkevalgte er villige til å svelge.

Samtidig øker uroen i britisk politikk, og den britiske statsministeren er blitt beskyldt for kynisk å hale ut tida, for på den måten å øke presset så mye at parlamentarikerne til slutt ikke har noe annet valg enn å takke ja til det hun serverer.

Alternativene er at Storbritannia krasjer ut av EU uten å ha noen avtale på plass – med potensielt katastrofale konsekvenser for britisk økonomi – eller en utsettelse av hele skilsmissen.

Tre konservative parlamentarikere forlot onsdag torypartiet i protest mot Mays brexitpolitikk og varslet at de i stedet vil slå seg sammen med utbrytere fra Labour som har startet en ny EU-vennlig gruppe i Parlamentet.

May sier hun er lei seg for beslutningen, men at det alltid har vært klart at EU-utmeldingen vil bli vanskelig og opprivende.

Les også

 1. EØS – blir de neste 25 årene like gode?

 2. Avslørte brexit-strategi på bar

 3. Brexit-usikkerhet skaper uro for økonomi og arbeidsmarked

Publisert:
 1. Brexit
 2. Theresa May

Mest lest akkurat nå

 1. – Julebordsesongen er nå avlyst

 2. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

 3. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

 4. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

 5. Oslo sendte «tidenes styggeste juletre» til London. Nå tilbyr Egersund østlendingene juletrehjelp

 6. Da julebordet ble avlyst, fikk Morten en idé