Trump skryter av nye tider etter rundtur i Asia

Etter en to uker lang rundtur i Asia vender Donald Trump nesa hjemover, overbevist om at alle som handler med USA, har forstått at reglene er endret.

USAs president Donald Trump vinker farvel idet han går om bord på presidentflyet Air Force One i Manila. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

 • Ann Fredriksen
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Frukten av vårt arbeid kommer til å bli utrolig, sa Trump under en pressekonferanse i Filippinenes hovedstad Manila tirsdag før han satte kursen hjem til USA.

Før avreise tok han seg også tid til et par Twitter-meldinger, der han krever at USA må få en mer rettferdig behandling av andre land.

– De massive handelsunderskuddene må ned raskt, skriver Trump og fastslår at hans to uker lange tur til Japan, Sør-Korea, Kina, Vietnam og Filippinene har vært «enormt vellykket».

Trump har fått storslåtte velkomster blant annet i Beijing, Tokyo, Seoul og Manila, og USAs president har virket både avslappet og fornøyd.

– Lite oppnådd

Men bak den fornøyde fasaden er det ifølge eksperter uklart hva han egentlig har oppnådd.

I Beijing kunngjorde Trump at USA har inngått kontrakter med Kina verdt 250 milliarder dollar, men mange av dem er intensjonsavtaler som det vil ta flere år å realisere.

– Disse kontraktene er bare en smertestillende tablett, øyeblikkelig behandling for handelskonflikten mellom Kina og USA, sier Cheng Xiaohe ved Renmin-universitetet i Beijing.

Heller ikke når det gjelder Nord-Korea mener analytikere at noe egentlig har endret seg.

Nye venner

Trump sier selv at han vil komme med en «større uttalelse» om reisen når han senere i uken er tilbake i Det hvite hus. Han viser også til at han har fått mange gode venner i løpet av turen.

Blant hans nye venner er Filippinenes president Rodrigo Duterte, som Trump gjentatte ganger roste under besøket mandag.

Duterte er en omstridt leder internasjonalt fordi han har satt i gang en brutal operasjon mot landets narkotikamiljø, der sikkerhetsstyrkene har fått fritt leide til å drepe mistenkte narkolangere og rusmisbrukere. Han har også selv skrytt av å ha drept en mann.

Trump har under turen gjentatte ganger krevd en mer rettferdig behandling av USA på de globale handelsmarkedene. Målet er å redusere USAs store handelsunderskudd, og i flere land har han brukt pressekonferanser til å hamre løs mot vertskapets handelspolitikk.

Blant annet har han kritisert andre lands subsidiering av eget næringsliv, noe han mener er en viktig grunn til at varene deres blir så rimelige at de utkonkurrerer amerikanskproduserte varer.

Les også

 1. Hundrevis demonstrerte mot Trump på Filippinene

 2. Tidligere CIA-sjef mener Trump bør skamme seg

 3. Trump lovet å bygge en «stor og vakker» mur mot Mexico. Ble det noe av? Vi dro til grensen for å sjekke

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. USA
 3. Manila
 4. Donald Trump
 5. Nord-Korea

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Politiet frigir navn på de fem omkomne i hyttebrannen i Andøy

 3. Lastebil har veltet i Sandnes - føreren er nå ute

 4. Han fikk ALS: – Jeg blir levende begravet i min egen kropp

 5. NÅ: Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen

 6. Bilselger til­talt for å ha svindlet over 40 privat­personer, egen arbeids­giver og flere bedrifter