Derfor tar vi Saudi-Arabia på alvor

Både innenfor og utenfor den saudiske kongefamilien forsterker uroen seg omkring monarkiet. Og det internasjonale samfunnet har ikke råd til å ignorere det.

Saudi-Arabias to sterke menn, Kong Salman bin Abdulaziz al Saud og kronprins Mohammed bin Salman finnes på plakater over alt i Riyadh. Bildet er tatt 9. november 2017. Foto: Faisal al Nasser / Reuters Scanpix

  • Anders Jerichow
Publisert: Publisert:

1. Krigen i Jemen – og andre konflikter

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Saudi-Arabias militære intervensjon i Jemen har kostet 10.000 mennesker livet, og utløst en humanitær katastrofe.

Det saudiske kongedømmet er imidlertid også involvert i en stedfortrederkrig med Iran i Syria og i det nordlige Irak.

Saudi-Arabia støtter også det kriserammede kongehuset i nabolandet Bahrain.
Samtidig er kongedømmet på randen av konflikt med Iran i Libanon. Saudi-Arabia ivrer dessuten etter å kunne matche Iran i et atomkappløp når FNs atomavtale med Iran utløper om åtte år.

Europas regjeringer satser på at Iran ikke vil gjenoppta sin anrikelse av uran, og at landet ikke vil tilegne seg atomvåpen. Saudi-Arabias kongehus tør ikke leve med en underlegen militær kapasitet, og lover derfor å skaffe seg tilsvarende våpen som Iran til enhver pris.

2. Et maktsentrum

I takt med at Egypt ble oppslukt først av den arabiske våren og senere president Sisis militærkupp, har Saudi-Arabia overtatt rollen som den arabiske verdens maktsentrum.

Fellesskapet i Den arabiske ligaen er i ferd med å bryte sammen. En tredjedel av de arabiske statene er i krig. En annen tredjedel er i dyp krise.

Den siste tredjedelen nyter noenlunde stabilitet, inkludert Saudi-Arabia.
Med kronprins Mohammed bin Salman i spissen er Saudi-Arabia enda en beslutningsdyktig stat, og den eneste arabiske stormakten som kan formidle felles arabiske forslag på løsninger i konflikten mellom Israel og Palestina, krisen i Libanon, terrorutfordringer og de fattige arabiske statenes skrikende behov for investeringer og økonomisk støtte.

3. Verdens største oljeprodusent

Med en fjerdedel av verdens kjente oljeressurser innenfor sine grenser har Saudi-Arabia vært vant til både innflytelse og oppmerksomhet, som eksportør av olje og som importør av våpen, elektronikk, mat og alt annet som kan kjøpes for penger.

Dette er The Kingdom Centre Tower i Riyadh. Foto: Faisal al Nasser / Reuters Scanpix

I de neste par tiårene vil verden fortsatt trenge olje.

Men hvor mye hjelper det å ha nok olje til to hundre år med eksport om verden snart vil bygge sin utvikling på alternativ, fornybar energi?
For Saudi-Arabia er det alarmerende at det sorte gullet under sanden snart vil miste sin avgjørende økonomiske og strategiske verdi.

Særlig blant vestlige land vil Saudi-Arabia fortsatt fremstå som et interessant marked, men nå som en mulig investor i grønn omstilling på rekordtid. Om kongedømmet tør, vil og kan.

4. Den muslimske verdens hjemsted

Kongefamilien i Riyadh elsker å pynte seg med sin status som «beskytter av de to hellige byer», Mekka og Medina.

Hvert år flokkes millioner av mennesker fra alle verdenshjørner til nettopp disse to byene, ikke minst til den årlige pilegrimsferden.

Kongefamilien har misjonert for sin særegne fortolkning av islam, wahhabismen, og latt støtte til ekstremistiske islamister passere.

Nå lover den mektige kronprinsen, Mohammed bin Salman, at Saudi-Arabia skal omfavne en mer «normal», ikke-ekstremistisk variant av islam.

Det vil være til oppmuntring for moderate muslimer over hele verden. Samtidig kan det utløse konfrontasjoner med wahhabistene i landets mektige presteskap, så vel som dets likesinnede i utlandet.

Sauda-Arabia er svært opptatt av teknologi og prøver å finne alternative næringsveier i framtiden. Her fra en teknologimesse i oktober i år. Foto: Faisal al Nasser / Reuters Scanpix

5. Store investeringer i Vesten

Både den saudiske kongefamilien og søkkrike saudiarabere har massive økonomiske interesser i vestlige samfunn.

Kongefamilien har tidligere rystet USA ved å true med å selge seg ut av amerikanske verdipapirer dersom USA tillater et juridisk forsøk på å gjøre Saudi-Arabia medansvarlig for terroren mot blant annet World Trade Center 11. september 2001.

Kongedømmet er verdens største importør av våpen. Det er et avgjørende marked for særlig amerikanske, britiske og franske produsenter av nasjonal betydning – både som marked for vestlige våpen og elektronikk.
Som investor i Vesten er Saudi-Arabia umulig å ignorere.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau

  2. Ansatt på sykehjem i Sola smittet

  3. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

  4. Gårdsutsalget til Tommy Skjæveland møter motstand

  5. Semitrailer i trøbbel på Moi

  6. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad