Colombia-fred skaper jubel på Finnøy

De tar ikke akkurat æren for fredsavtalen i Colombia. Men på Finnøy har «Fred i Colombia» gjort sin lille skjerv.

Alfredo Diaz, Inghild Skeiseid Nordbø, Erik Rørtveit og Christian Diaz har møtt hverandre mange ganger i Colombia. I fjor var colombianerne på besøk i Stavanger.
 • Tor Dagfinn Dommersnes
  Tor Dagfinn Dommersnes
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det har vært utrolig givende å jobbe med prosjekter i Colombia i over 15 år. Nå gleder vi oss veldig til å reise til Oslo og få være med på fredsprisutdelingen og feire at landet endelig har fått en fredsavtale, sier Erik Rørtveit til Aftenbladet.

Sammen med en ivrig og utholdende gjeng fra Finnøy driver Rørtveit organisasjonen «Fred i Colombia».

Nå kan de endelig plassere et utropstegn bak navnet.

Lørdag skal president Juabn Manuel Santos får Nobels fredspris i Oslo.

Partnerne er glade

– Ja, det er helt fantastisk. At vennene våre i San Vicente skal få oppleve dette! Alle jeg har snakket med der stemte ja til fredsavtalen, og alle er positive til at president Juan Manuel Santos fikk Nobels fredspris.

San Vicente

Det hele startet da den colombianske flyktningen som er bosatt i Stavanger, biskop Tito Jesus Mora Esguerra, besøkte Finnøy i 2002.

Biskop Tito Jesus Mora Esguerra er flyktning i Stavanger. Bildet er tatt i 2009.

– Biskop Tito forandret livene våre. Han fortalte om borgerkrigen i Colombia, og om lidelsene der. Så spurte vi hva vi kunne gjøre for å hjelpe. Det var faktisk ungene på søndagsskolen som sa det så enkelt: Bare la oss begynne!

Sammen med sin venn Alfredo Torres peilet Tito Finnøy-vennene inn mot landsbyen San Vicente del Caguán.

I dag er det en dagsenter for barn i San Vicente, et apotek og en mikrokreditt-foretak. Alt er finansiert fra Rogaland, og mesteparten fra faste givere i Finnøy.

– Vi sender ca 25.000 kroner hver måned, sier Rørtveit.

Erik Rørtveit gleder seg til utdelingen av Nobels fredspris i Oslo i morgen.

«FARClandia»

Lite visste Rørtveit og de andre idealistene på Finnøy at San Vicente var selve hovedstaden til geriljabevegelsen FARC. Det er vanskelig å drive vellykket bistandarbeid i et fremmed land langt borte. Men når en marxistisk, væpnet geriljabevegelse kontrollerer alt i området, er det enda vanskeligere...

– Ja, vi visste jo egentlig ingenting om borgerkrigen og forholdene i San Vicente og ellers i Colombia, sier Rørtveit. - Derfor har vi opp gjennom årene gjort mange feil, og vi har tapt flere hundre tusen kroner på folk som har lurt oss. Men nå har vi lært, og vi stoler 100 prosent på de folkene som nå driver for oss i San Vicente.

Maria og Jamid, med ungene Jamid Alberto (13), Juan Sebastian (5) og Eleina (4). De minste ungene i denne familien brukte dagsenteret Torres de Felicidad (Lykkens Tårn) hver dag.

– Eg ler litt!

Ved siden av Erik Røstveit er Inghild Skeiseid Nordbø en svært sentral person i «Fred i Colombia».

Inghild er glad og stolt, og gleder seg veldig til fredsprisutdelingen i morgen. Erik Rørtveit, Elise Lunde og Inghild er de tre fra «Fred i Colombia» som er invitert til den høytidelige fredsprisutdelingen Oslo rådhus. Men det er en gjeng på 10–12 fra Finnøy som skal til Oslo og gå i fakkeltog og være på Nobel-konserten.

– Vi har jo ledd litt av navnet vår, «Fred i Colombia». Men det er viktig å ha hårete mål og store visjoner, sier Inghild.

Inghild, som snakker spansk, har besøkt San Vicente og Colombia flere ganger, og sist i fjor. Det har vært mange oppturere og nedturer.

– Jeg må innrømme at jeg har vært lei av og til, og til og med tenkt på om det er noen vits. Men i dag er vi jo ikke i tvil. Prosjektene våre går bra, og nå med både en fredsavtale og Nobels fredspris, så er vi jo bare glade!

Drap har skjedd

Det eneste som er trist nå, er at det har vært flere drap i San Vicente i det siste. Det er ledere for kooperativer som er blitt drept på åpen gate. Det er motstandere av fredsavtalen som har gjort dette, og det har også skjedd flere andre steder i Colombia.

– Våre folk er redde og nervøse. Vi håper så inderlig at det går bra med dem.

I følge Inghild er det nå det vanskeligste fredsarbeidet starter i Colombia.

– Det er så utrolig mange parter i denne konflikten, og mange har mye å hevne. Men uansett så må det bli en formell avslutning på krigen. Og det har virkelig skjedd!

Engasjert for livet

I følge Erik Rørtveit så har arbeidet med Colombia blitt et livslangt prosjekt.

– Det mest utfordrende nå er å lære våre samarbeidspartnere i Colombia opp slik at prosjektene etterhvert kan stå på egne bein. De kan ikke være fullstendig avhengige av at utlendinger sender penger hver måned.

Publisert:
 1. Colombia
 2. Nobels Fredspris

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. Full fyr i bolighus på Sviland

 3. – Jeg reagerer på den nye «skal»-tonen fra regjeringen

 4. Stjal bil og nøkler mens huseier sov

 5. – Sex er breddeidrett hvor penetrasjon ikke er eneste måten å ha sex på

 6. Vårt energisystem er satt på spill