Kina truer med å stanse samarbeid med USA

Kina truer med å stanse samarbeidet med USA på flere områder hvis Donald Trump endrer USAs syn på forholdet mellom Kina og Taiwan.

USAs kommende president Donald Trump forsvarer nok en gang sin samtale med Taiwans president og sier at han ikke vil la seg diktere av Kina. Foto: Steven Senne / TT / NTB Scanpix

 • Are Føli
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En talsmann for Kinas regjering sier den er «alvorlig bekymret» etter et intervju Trump ga i helgen.

I intervjuet med TV-kanalen Fox News sa Trump at han ikke nødvendigvis ville være bundet av «ett Kina»-politikken. Politikken innebærer at det i prinsippet kun finnes ett Kina, som omfatter Taiwan, selv om Taiwan i praksis har fullt selvstyre.

– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sa Trump.

Videreutviklingen av forholdet til USA vil bli stanset hvis USA går bort fra prinsippet om «ett Kina», advarer talsmannen Geng Shuang i utenriksdepartementet i Beijing. Tosidig samarbeid på viktige områder «vil være utelukket».

Handelsavtale

Bakgrunnen for at Trump åpner for å endre den skjøre balansen i USAs forhold til Kina og Taiwan, ser ut til å være et ønske om å presse Kina i forhandlinger på andre politiske områder.

– Jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av «ett Kina»-politikken, med mindre vi gjør en avtale med Kina som har å gjøre med andre ting, inkludert handel, sa USAs neste president i intervjuet med Fox News.

I tillegg forsvarte han sin kontroversielle telefonsamtale med Taiwans president Tsai Ing-wen i begynnelsen av desember. Dette var første gang på nesten 40 år at en amerikansk president eller påtroppende president har gjort det offentlig kjent at han har snakket med en taiwansk leder.

– Kan hjelpe USAs fiender

Avisa Global Times, som kontrolleres av Kinas kommunistparti, skriver på lederplass at «ett Kina»-politikken ikke er til salgs.

– En hard strid mot Trump er nødvendig for at han skal skjønne at Kina og andre stormakter ikke kan utnyttes, skriver avisa.

Hvis Trump oppgir prinsippet om «ett Kina», støtter taiwansk uavhengighet og selger våpen til Taiwan, advarer Global Times om at Kina kan svare med å gi militær støtte til USAs fiender. I tillegg kan Kina se det som mer aktuelt å bruke militærmakt for å ta tilbake kontrollen over Taiwan.

Avisa mener Trump er uerfaren og naiv, ikke en «geopolitisk galning». Lederskribenten mener Kinas ledelse bør forberede seg på en tur med berg-og-dal-bane sammen med Trump, mens mange andre rundt om i verden bør «feste setebeltene».

Les også

 1. Kina hardt ut mot Trumps Taiwan-samtale

Publisert:
 1. USA
 2. Beijing
 3. Kina
 4. Taiwan
 5. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikkulykke ved Sola sjø - én person kjørt til legevakt

 2. Med samme regler som Ikea kunne 700 vært på konsert her. Det gjør sjefen forbannet

 3. Koronababyer er ikke helt som andre babyer

 4. Derfor kan det ta flere dager å få svar på koronaprøven

 5. Økning i innlagte koronapasienter. Flere under 60 år på respirator

 6. Dette mener ordføreren og kommuneoverlegen om rånetreffet på Sola