Klart for Russland-høring i Senatet

Etterretningskomiteen i Senatet vil nå forsøke å finne svar på om Russland forsøkte å påvirke utfallet av presidentvalget i USA.

Republikaneren Richard Burr (t.h.) skal lede Russland-høringen i Senatets etterretningskomité, sammen med komiteens nestleder, demokraten Mark Warner (t.v.). Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

 • Nils Inge Kruhaug - Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Blant de 20 personene som har sagt ja til å stille i høringen som åpnet torsdag, er president Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort og svigersønn Jared Kushner.

Etterretningskomiteen ledes av republikaneren Richard Burr, som i utspørringen trolig vil legge større vekt på Russlands angivelige hacking og propaganda, enn på Trump-stabens påståtte medvirkning.

Burr advarte torsdag også europeiske land mot russiske forsøk på å påvirke valgutfall.

– Jeg tror de fleste innser at russerne aktivt er involvert i det franske presidentvalget, sa Burr.

Nett-troll

– Nærmere 1.000 betalte nett-troll jobbet ved et anlegg i Russland og tok i realiteten over en rekke datamaskiner, hevdet komiteens nestleder, demokraten Mark Warner, da han beskrev hendelsene i forkant av det amerikanske presidentvalget.

Både han og Burr lovet torsdag å ikke politisere høringen, men i stedet forsøke å komme til bunns i de alvorlige anklagene som er rettet mot Russland og mot Trumps valgkampstab.

Etterforskes av FBI

Amerikansk etterretning har tidligere konkludert med at Russland drev hacking og spredte desinformasjon for å sverte Hillary Clinton i valgkampen, trolig i et forsøk på å hjelp Trump til makten.

Etterretningskomiteen i Representantenes hus innledet sin høring om samme tema tidligere i måneden, men komiteens leder, republikaneren Devin Nunes, har høstet sterk kritikk for å ha gjort høringen til en politisk forestilling.

I tillegg til de to høringene i Kongressen, har USAs føderale politi innledet en formell etterforskning i saken. FBI har bekreftet at Trump-medarbeideres påståtte kontakt med russiske etterretningsagenter er en del av denne etterforskningen.

Les også

 1. Trumps svigersønn skal svare på Russland-spørsmål

 2. FBI bekrefter at de etterforsker Trumps bånd til Russland

 3. Trump visste om Flynns Russland-samtale i ukevis

 4. Russland: Flynns avgang er ikke noe vi har noe med

Publisert:
 1. Russland
 2. Jared Kushner
 3. FBI
 4. Etterforskning
 5. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Emilie (22) skulle ut for å kjøpe Pepsi Max, havnet i Oslo

 3. Sandnes, Sola og Randaberg letter delvis på koronatiltakene

 4. Fare for streik blant omsorgsarbeidere fra midnatt

 5. Koronatrenden er nå synkende her i landet

 6. Rekordhøy smitte ved Hana skole – Sandnes vurderer egne tiltak