Klart for Russland-høring i Senatet

Republikaneren Richard Burr (t.h.) skal lede Russland-høringen i Senatets etterretningskomité, sammen med komiteens nestleder, demokraten Mark Warner (t.v.).

Etterretningskomiteen i Senatet vil nå forsøke å finne svar på om Russland forsøkte å påvirke utfallet av presidentvalget i USA.

 • Nils Inge Kruhaug - Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Blant de 20 personene som har sagt ja til å stille i høringen som åpnet torsdag, er president Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort og svigersønn Jared Kushner.

Etterretningskomiteen ledes av republikaneren Richard Burr, som i utspørringen trolig vil legge større vekt på Russlands angivelige hacking og propaganda, enn på Trump-stabens påståtte medvirkning.

Burr advarte torsdag også europeiske land mot russiske forsøk på å påvirke valgutfall.

– Jeg tror de fleste innser at russerne aktivt er involvert i det franske presidentvalget, sa Burr.

Nett-troll

– Nærmere 1.000 betalte nett-troll jobbet ved et anlegg i Russland og tok i realiteten over en rekke datamaskiner, hevdet komiteens nestleder, demokraten Mark Warner, da han beskrev hendelsene i forkant av det amerikanske presidentvalget.

Både han og Burr lovet torsdag å ikke politisere høringen, men i stedet forsøke å komme til bunns i de alvorlige anklagene som er rettet mot Russland og mot Trumps valgkampstab.

Etterforskes av FBI

Amerikansk etterretning har tidligere konkludert med at Russland drev hacking og spredte desinformasjon for å sverte Hillary Clinton i valgkampen, trolig i et forsøk på å hjelp Trump til makten.

Etterretningskomiteen i Representantenes hus innledet sin høring om samme tema tidligere i måneden, men komiteens leder, republikaneren Devin Nunes, har høstet sterk kritikk for å ha gjort høringen til en politisk forestilling.

I tillegg til de to høringene i Kongressen, har USAs føderale politi innledet en formell etterforskning i saken. FBI har bekreftet at Trump-medarbeideres påståtte kontakt med russiske etterretningsagenter er en del av denne etterforskningen.

Les også

 1. Trumps svigersønn skal svare på Russland-spørsmål

 2. FBI bekrefter at de etterforsker Trumps bånd til Russland

 3. Trump visste om Flynns Russland-samtale i ukevis

 4. Russland: Flynns avgang er ikke noe vi har noe med

Publisert:
 1. Russland
 2. Jared Kushner
 3. FBI
 4. Etterforskning
 5. USA

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. – Man er ganske alene hvis noe går galt

 3. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 4. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 5. – Dette er en suksess

 6. Beruset mann arrestert. Spilte høy musikk og brølte