NRK: Munnbind som kom til Norge i starten av pandemien, knyttes til tvangsarbeid

Munnbind fra Kina som ble importert til Norge tidligere i år, knyttes til et omstridt arbeidsutvekslingsprogram for den muslimske uigur-minoriteten i Kina.

Erna Solberg sier det er alvorlig hvis det viser seg at munnbind som ble importert til Norge i pandemiens startfase, kom fra fabrikker med tvangsarbeid-lignende forhold. Det er ikke kjent hvilken fabrikk munnbindet hun her har på seg kommer fra. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 352 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

NRK har sammen med journalistnettverket OCCRP avslørt at munnbindene som kom til Norge 23. mars, kom fra en fabrikk som siden 2019 har deltatt i arbeidsutvekslingsprogrammet, som er i regi av kinesiske myndigheter.

Statsminister Erna Solberg var blant dem som tok imot munnbindene på Gardermoen. 2 millioner munnbind og 2,3 millioner smittefrakker fra fabrikken har gått til norske sykehus og kommuner.

Uigur-komiteen i Norge mener utvekslingsprogrammet bare er fordekt tvangsarbeid. Man kan ikke si nei til deltakelse i det, hevder sekretær Adiljan Abdurihim i Uighurkomiteen.

– Å si nei betyr at de kan bli sendt til konsentrasjonsleir. Derfor har de ikke noe valg, de må reise dit for å redde familien eller seg selv, sier han til NRK.

Selskapet Granberg har distribuert 1 million av munnbindene.

– Det er til å gråte av. Er det noe jeg brenner for, så er det at arbeidere skal ha det fint, sier styreleder Ole M. Granberg.

Den kinesiske ambassaden i Oslo avviser påstandene om tvangsarbeid, og sier påstandene om menneskerettsbrudd mot uigur-minoriteten er «århundrets løgn».

Statsminister Solberg sier til NRK at det var vanskelig å få tak i smittevernutstyr i pandemiens startfase.

– Hvis det viser seg at en av leverandørene benyttet tvangsarbeid, er det alvorlig og noe vi tar sterkt avstand fra, sier Solberg.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Flere helsearbeidere har vaksinert seg etter kommunens grep

 2. – Skolene kan utsette skoleball dersom det er mye smitte

 3. Kraftig skjerping av koronatiltakene

 4. Disse korona­reglene gjelder nå

 5. Skjerper de nasjo­nale an­befal­ingene og ber voksne holde av­stand

 6. Alle voksne briter får tredje dose

 1. Korona-viruset
 2. Munnbind
 3. Koronaviruset
 4. Coronaviruset
 5. Norge