Washington Post: Biden vil forlenge atomavtale med Russland

President Joe Biden vil forlenge atomnedrustningsavtalen med Russland med fem år, sier to høytstående kilder til Washington Post.

President Joe Biden vil i likhet med Russland forlenge Ny Start-avtalen om atomvåpen som utløper 5. februar, ifølge Washington Post. Foto: AP / NTB

  • NTB
Publisert: Publisert:

Den såkalte Ny Start-avtalen er den siste store atomnedrustningsavtalen mellom USA og Russland. Den trådte i kraft i 2011 og utløper 5. februar.

Få timer etter at Biden var tatt i ed som president onsdag, tilbød Russland seg «betingelsesløst» å forlenge avtalen med fem år.

To høytstående kilder i Biden-administrasjonen sier til Washington Post at Biden også ønsker å forlenge avtalen med fem år.

Det samme opplyser en anonym kilde i Biden-administrasjonen til nyhetsbyrået AP.

Frykter rustningskappløp

President Donald Trump forsøkte mot slutten av sin periode å få Russland med på en kortere forlenging av avtalen, men dette strandet fordi han også insisterte på at Kina måtte slutte seg til avtalen.

Dersom Ny Start-avtalen utløper, frykter mange at det kan lede til et nytt rustningskappløp mellom USA og Russland.

Avtalen, som ble inngått mellom de daværende presidentene Barack Obama og Dmitrij Medvedev i 2010, fastslår at de to landene maksimalt kan ha 1.550 kjernefysiske stridshoder i sine arsenal.

Avtalen begrenser også hvor mange interkontinentale raketter og utskytningsplattformer landene kan ha.

Mulige straffereaksjoner

Samtidig med at Biden vil forlenge Ny Start-avtalen, lover han en tøffere linje og mulige straffereaksjoner mot Russland som følge av andre forhold, ifølge Washington Posts kilder.

– Vi vil stille Russland til ansvar for de hensynsløse og aggressive handlinger vi har sett de siste måneder og år, sier en tjenestemann.

Biden har ifølge avisen bedt USAs øverste etterretningssjef Avril Haines utarbeide en detaljert rapport om Russlands angivelige forsøk på å påvirke utfallet av presidentvalget i november, bruk av et kjemisk stridsmiddel mot opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj og løfte om dusør til opprørere som dreper amerikanske soldater i Afghanistan.

– Disse vurderingene vil bli lagt til grunn når vi skal bestemme hvordan vi skal svare på Russlands aggresjon de kommende ukene, sier en av avisens kilder.

Publisert:
  1. Presidentvalget i USA
  2. Joe Biden
  3. Atomvåpen

Mest lest akkurat nå

  1. Klinikkansatt på Kvadrat smittet

  2. Beverly ble episenter for koronautbruddet – nå lover de bedring

  3. Disse korona­reglene gjelder nå

  4. Brann i bolig slokket på 30 minutter

  5. Nord-Jæren: Beholder strengere smitteverntiltak

  6. Første borteseier på nesten ett år