FN anklager Myanmar for planlagt etnisk rensing

Angrepene på rohingya-muslimer i Myanmar ser ut til å være et skoleeksempel på etnisk rensing, mener FNs høykommissær for menneskerettigheter.

En eldre kvinne bringes til sykehus i Bangladesh etter at hun mistet det høyre beinet da hun tråkket på en landmine i det hun flyktet fra Myanmar til Bangladesh. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix
  • Ann Fredriksen
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

FNs menneskerettssjef Zeid Ra'ad Al Hussein mener at angrepene er systematiske, og han tolker dem som et forsøk på å tømme landet for rohingyaer.

– Det er ikke mulig å få full oversikt over det som skjer, men situasjonen framstår som et skoleeksempel på etnisk rensing, sa Zeid til journalister i Genève mandag.

Så mange som 313.000 rohingyaer har ifølge ferske FN-tall flyktet fra Myanmar til Bangladesh siden 25. august. Antallet er så høyt at leirene er fullstendig sprengt, og strømmen fortsetter uten stans.

Landminer

Zeid reagerer spesielt sterkt på meldingene om at Myanmar har begynt å legge ut landminer på grensen til Bangladesh, og at flyktningene kun får lov til å reise tilbake hvis de kan bevise sitt statsborgerskap.

– Dette tiltaket ser ut som en kynisk plan for å få tvangsflyttet store folkemengder uten at de har mulighet til å vende tilbake, sier Zeid.

Rohingya-muslimene blir av FN omtalt som verdens største statsløse samfunn. De aller fleste er blitt nektet statsborgerskap ettersom myndighetene mener det er et folkeslag som har sin opprinnelse i Bangladesh.

– Jeg ber regjeringen om å stanse denne grusomme militæroperasjonen og stanse diskrimineringen av rohingyaer, sier han videre og kaller militærets aksjoner som fullstendig ute av proporsjoner.

David mot Goliat

Militæroperasjonen ble iverksatt etter at en ytterliggående rohingya-gruppe, Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), angrep 30 politiposter i den vestlige delstaten Rakhine 25. august.

Tolv politifolk skal ha blitt drept i angrepene, som stort sett ble utført med macheter og kjepper, i tillegg til noen få skytevåpen. Eksperter mener konflikten framstår som en kamp mellom David og Goliat.

Søndag erklærte opprørerne en månedslang ensidig våpenhvile for å gjøre det lettere for hjelpeorganisasjoner å nå fram med humanitær hjelp til de mange flyktningene, hvorav svært mange er kvinner og barn.

– Benekter virkeligheten

Zeid reagerer også sterkt på militærets anklager om at det er rohingayene selv som har satt fyr på sine egne hjem. Han ber regjeringen slutte å «late som» om rohingyaene legger sine egne landsbyer øde.

– Denne fullstendige benektingen av virkeligheten gjør stor skade på regjeringens omdømme, sier han og påpeker at myanmarske myndigheter inntil nylig nøt «enorm velvilje» internasjonalt.

Det er general Min Aung Hlaing som har øverste ansvar for landets sikkerhetspolitikk, men det er tausheten til regjeringssjef og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi som har skapt sterkest reaksjoner i utlandet.

Hun insisterer på at regjeringen passer på interessene til alle folkegrupper i delstaten Rakhine. I forrige uke hevdet hun at framstillingen av konflikten er preget av falske nyheter og desinformasjon etter at det ble lagt ut bilder av døde mennesker på sosiale medier som viste seg å ikke være rohingyaer.

Fredsprisvinnere reagerer

Konflikten har ført til kraftige reaksjoner i både muslimske og vestlige land, og fredsprisvinnere som Desmond Tutu og Dalai Lama har også kritisert Suu Kyi.

Dalai Lama ba mandag alle som plager muslimer, om å huske på Buddha, som han mener ville ha hjulpet rohingyaene.

Mandag kom det også melding om at konflikten har fått en stor folkemengde til å kaste stein mot boligen til en muslimsk slakter sentralt i landet. De om lag 400 menneskene skal ha sunget nasjonalsangen mens de angrep boligen.

– Nå ber vi folk om å forholde seg rolig, og vi har allerede bedt muslimske innbyggere om å holde seg hjemme, sier Min Thein, en politiker fra Taung Twin Gyi.

Publisert: