Tre menn pågrepet etter drapene i Marokko

En norsk og en dansk kvinne er funnet døde med stikkskader i en landsby i Atlasfjellene i Marokko. Den drepte norske kvinnen er Maren Ueland (28) fra Bryne.

Krimteknikere på stedet hvor Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet døde mandag i et populært turområde i nærheten av landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko. De hadde kuttskader på halsen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Totalt skal tre menn nå være pågrepet av politiet i Marokko, mistenkt for å ha drept norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen.

En mann ble pågrepet tirsdag formiddag. En kilde nær med kjennskap til etterforskningen opplyser til VG at ytterligere to lokale menn er pågrepet tirsdag ettermiddag.

Det er tidligere opplyst at den første som ble pågrepet er fra Marrakech, mens de to siste kommer fra kystbyen Safi.

De to kvinnene ble funnet drept i Atlasfjellene i Marokko mandag.

Maren Ueland elsket naturen – og den snart fem år gamle leonbergeren Alf Herman.

Var på ferie

– Hun var så utrolig god. Hennes første bud var sikkerhet. Jentene hadde tatt alle forholdsregler før de la ut på denne turen, sier mor Irene Ueland til NRK Rogaland.

De to kvinnene var i Marokko på ferie.

Turistene ble funnet med skader som var forårsaket av en skarp gjenstand, opplyser departementet i en uttalelse mandag kveld.

Les også

LES OGSÅ: Louisa (24) ble også drept i Marokko - moren snakker ut

En kriminaletterforskning er i gang, heter det videre. Norske myndigheter ble mandag ettermiddag informert om hendelsen.

Begge de drepte kvinnene skal være bosatt i Bø i Telemark, der de studerte.

Den danske kvinnen skal være 24 år og hete Louisa Vesterager Jespersen. Moren bekrefter dødsfallet til den danske avisen B.T.

Mann pågrepet

Tirsdag formiddag ble én person arrestert og mistenkt for drapene på kvinnene.

Ifølge VG skal den mistenkte være en marokkansk mann. Avisen skriver også at politiet jakter ytterligere to menn for ugjerningen. Det tre skal ha campet ikke langt fra der de drepte jentene ble funnet.

Kripos vil bistå

En norsk politimann fra ambassaden i Rabat dro tidlig tirsdag morgen mot Atlasfjellene i Marokko for å bistå i etterforskingen.

– En norsk politimann jobber for Politiets utlendingsenhet i Rabat. Han er alt på vei mot området. Etterforskningen vil foregå i samarbeid med marokkansk politi, og vi vurderer også å sende etterforskere herfra, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Due ved Kripos.

– Kripos er klare til å bistå politiet i Marokko under drapsetterforskningen dersom det kommer en forespørsel til oss om dette, sier Jonas Fabritius Christoffersen til Aftenbaldet. Han er kommunikasjonsrådgiver hos Kripos.

Foreløpig har ikke Kripos fått en slik forespørsel, og det er marokkansk politi som etterforsker drapssakene. Men Kripos kan på kort varsel kunne stille ressurser til rådighet. Dette gjelder både personer og utstyr.

Offisiell kanal

Kripos er den nasjonale enhet i Norge for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet, og er en nasjonal politietat under Justis- og politidepartementet.

– Hva kan Kripos bistå med?

– Kripos er det nasjonale kontaktpunkt for internasjonalt politisamarbeid, og i denne saken der vi har et dødsfall av en norsk statsborger i utlandet er vi den offisielle kanalen. Dersom situasjonen krever det eller det kommer ønsker om dette fra marokkansk politi, kan Kripos bistå både med teknisk og teknisk etterforskning.

Kripos har spisskompetanse og yter bistand innen etterforskningsledelse og generell taktisk etterforskning, men kan også bistå med teknisk bistand, sier han.

– Vi kan yte forskjellig grad av bistand i slike saker, og vil kommunisere med dansk politi, siden den andre som er drept er fra Danmark, sier han.

Når ble Kripos informert om at det hadde skjedd et drap på en norsk statsborger i Marokko?

– Vi ble varslet av marokkanske myndigheter mandag, og informerte kort tid etter vi selv var blitt varslet lokal politimyndighet i Rogaland, sier han.

De to kvinnene ble funnet døde i et avsidesliggende fjellområde i nærheten av landsbyen Imlil i Atlasfjellene.
Fjellområdet der kvinnene ble funnet døde er populære for fotturer.

Pårørende varslet

– Vi ble kjent med saken mandag ettermiddag og jobber med den, sier Ane Lunde i Utenriksdepartementet.

Lunde opplyser at UD er i kontakt med marokkanske myndigheter og den danske ambassaden.

– Vi har bistått Kripos i denne saken, sier operasjonsleder Kurt Løklingholm ved Sør-Vest politidistrikt til Aftenbladet.

– Meldingen om at kvinnen var funnet død i Marokko kom klokken 19.30 mandag. Vi har prosedyrer for varsling til pårørende i slike saker, men i denne saken tok familien til den døde kvinnen kontakt med oss før vi fikk varslet. De hadde lest om funnet av de døde kvinnene i media, sier Løklingholm.

Fjellene i nærheten av der de to kvinnene ble funnet døde er populære for fotturer. Nord-Afrikas høyeste fjell Toubkal ligger i samme område.

Kvinnene skal ha blitt funnet i et avsidesliggende fjellområde i nærheten av landsbyen Imlil i Atlasfjellene.

Imlil, som ligger 70 kilometer fra Marrakech, blir ofte brukt som utgangspunkt for turer til fjellet Toubkal, som er det høyeste fjellet i Nord-Afrika.

– Ubehagelig stemning

Michal Jureczek som befinner seg i landsbyen, sier til BT at det har vært mye aktivitet i landsbyen mandag ettermiddag.

– Det har vært mange helikopter i luften og noen politibiler her.

Jureczek fra Polen er i Marokko på ferie. Han sier at han ble informert om hendelsen av eieren av gjestehuset han bor på.

– Han samlet alle som bor i gjestehuset, cirka ti stykker, og fortalte at to jenter var funnet døde i fjellet.

Ifølge Jureczek er det ikke mange turister som oppholder seg i landsbyen for øyeblikket. Han sier det har vært en trist stemning i byen etter hendelsen.

– Stemningen har vært ubehagelig. De som bor her sier dette er det verste som kunne skjedd. Det er egentlig en veldig fredelig landsby.

Jureczek hadde planlagt en fjelltur tirsdag, men sier den kan bli avlyst som følge av hendelsen.

– Det blir snakket om at stiene blir stengt på grunn av det som har skjedd.

Det er ikke kjent når de to kvinnene døde.

Publisert: