Hongkong-demonstrasjon avlyst – fremtredende aktivister pågrepet

De kjente Hongkong-aktivistene Joshua Wong og Agnes Chow er løslatt mot kausjon etter at de ble pågrepet tidlig fredag. Lørdagens demonstrasjon er avlyst.

Demokratiaktivistene Joshua Wong og Agnes Chow utenfor en rettsbygning i Hongkong etter at de ble løslatt mot kausjon. Noen timer tidligere på dagen ble de pågrepet for deltakelse i en demonstrasjon tidligere i sommer. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

Demokratiaktivistene Agnes Chow og Joshua Wong uttalte seg til pressen etter at de ble løslatt mot kausjon. Foto: AP / NTB scanpix

Det har vært en rekke protester i Hongkong siden juni. Foto: AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vår generalsekretær Joshua Wong ble nettopp pågrepet mens han var på vei til undergrunnsstasjonen MTR. Han ble tvunget inn i en bil midt på lyse dagen. Våre advokater følger saken, skrev pro-demokrati-organisasjonen Demosisto på Twitter fredag.

Den jevnaldrende Demosisto-aktivisten Agnes Chow (22) ble også pågrepet. De to er siktet for å ha oppfordret andre til å delta, og for selv å ha deltatt, i en demonstrasjon det ikke var gitt tillatelse til. Wong er i tillegg siktet for å ha organisert demonstrasjonen utenfor Hongkong-politiets hovedkvarter 21. juni.

Noen timer etter pågripelsen ble de løslatt mot kausjon.

Pågripelsene skjedde før en stor demonstrasjon skulle finne sted lørdag.

Etter pågripelsene besluttet arrangørene Civil Human Rights Front å avlyse demonstrasjonen. Myndighetene har avslått søknaden om å holde demonstrasjonen, og arrangørene viser til at de derfor ikke kan garantere deltakernes fysiske og juridiske sikkerhet.

«Hvit terror»

– Pågripelsene er et forsøk på å spre frykt og «hvit terror» blant Hongkongs innbyggere, sier Demosistos nestleder Isaac Cheng.

Begrepet «hvit terror» brukes av demonstrantene for å beskrive Kinas forsøk på å slå ned på protestbevegelsen. Begrepet var i sin tid knyttet til kampen mot politiske dissidenter på Taiwan i 1949.

– Det er opplagt at Beijing-regimet og Hongkongs myndigheter forsøker å skape hvit terror i et forsøk på å skremme Hongkongs befolkning fra å delta i den sosiale bevegelsen og demokratiske bevegelser i framtiden, sa Chow etter løslatelsen.

Wong mener at folk likevel kommer til å demonstrere lørdag, selv om demonstrasjonen er avlyst.

– Uansett om de forbyr demonstrasjonen eller ei, eller om de pågriper meg eller ei, folk vil fortsatt delta i Hongkong-protestene. Hongkong bør ikke bli styrt av tåregass, sa Wong ved Chows side utenfor en rettsbygning fredag ettermiddag.

Flere pågrepet

Flere andre ble også pågrepet fredag, blant dem Andy Chan (28), uavhengighetsforkjemper og leder av det forbudte Hongkong National Party, politiker og demokratiaktivist Cheng Chung-tai (35), lokalpolitiker Rick Hui og studentleder Althea Suen.

Hongkong har vært preget av massive protester siden juni. Millioner av innbyggere har demonstrert mot den Beijing-vennlige regjeringen. Over 700 er blitt pågrepet.

Demonstrasjonene rettet seg først mot et omstridt lovforslag som åpnet for at Hongkong kunne utlevere personer til rettsforfølgelse i Kina. Lovforslaget ble lagt på is av Hongkongs leder Carrie Lam, men det var ikke nok til å stanse protestene.

Wong har spilt en sentral rolle på sosiale medier og på bakken for å mobilisere motstand mot både lovforslaget og mot Carrie Lam. Hun støttes av Beijing-regjeringen og ansees av demonstrantene for å være Kinas forlengede arm i Hongkong.

Siden 2014

I august møtte Wong Julie Eadeh, som leder den politiske avdelingen ved USAs generalkonsulat.

Wong sto i spissen for massedemonstrasjonene høsten 2014, da flere sentrumsgater i Hongkong ble okkupert i to-tre måneder. Den såkalte paraplybevegelsen protesterte mot endringer av valgsystemet som ville gi det kinesiske kommunistpartiet økt innflytelse over hvem som skulle styre byen.

I fjor ble Wong dømt til tre måneders fengsel. Dommen ble senere redusert til to måneders fengsel fordi han bare var tenåring da han ble pågrepet i 2014. Wong anket, men tapte ankesaken. Dermed måtte han i mai inn til soning i Lai Chi Kok-fengselet. Da han ble løslatt i juni, sluttet han seg til demonstrantene.

Les også

 1. Hongkong-demonstrasjon avlyses

Publisert:
 1. Hongkong
 2. Politikk
 3. Beijing

Mest lest akkurat nå

 1. 27 nye smittetilfeller på Nord-Jæren - mange knyttes til utested

 2. Kjøpte eiendom med strandlinje. Ble saksøkt og måtte kjøpe strandlinjen på nytt.

 3. Brann i speiderhytta ved Hålandsvatnet

 4. Christian Eriksen med hilsen fra sykesengen

 5. Husbrann i Oalsgata - politiet ønsker tips fra publikum

 6. Viking ansetter markedssjef og sikrer ny hovedsponsor