Rot rundt kontaktene med Russland svekker oppslutningen om Trump

Rot rundt kontaktene med Russland før valget gjør at Donald Trump nå har lavere oppslutning enn noen annen amerikansk president de siste 70 årene. 

President Donald Trump møtte dårlige tall da han kom tilbake fra Paris og markeringen av 14. juli. Oppslutningen om presidenten er den laveste på 70 år. Alt rotet rundt kontakten med Russland svekker inntrykket av fast lederskap. Foto: Carolyn Kaster/AP/NTB NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Målingen fra Washington Post og ABC News viser at stadig flere amerikanere har fått nok av kaoset rundt møtene med russiske kontaktpersoner under innspurten av valgkampen i fjor. Tallene viser også misnøye med presidentens håndtering av internasjonale spørsmål og hans framtreden under besøk i utlandet.

Et halvt år etter at han ble president, har tilliten til Donald Trump sunket til 36 prosent. I april hadde 42 prosent av de spurte tillit til Trump. 58 prosent av amerikanerne sier nå at de overhodet ikke har tillit til Trump, viser målingen.

Trump-administrasjonen sliter med å forklare stadig nye momenter i det som i beste fall framstår som en uryddig og ukoordinert kontakt med russiske mellommenn og -kvinner, i verste fall som en bevisst strategi for å undergrave presidentkandidat Hillary Clinton med alle midler.

USA-ekspert Jan Arild Snoen sier at gjennomsnittstallene for flere målingen er ganske stabile, men at Trump er inne i en svakt negativ tendens.

– Presidenten har ikke kontroll over Russland-saken. Det er flere uavhengige etterforskninger som pågår, og det dukker stadig opp nye elementer. Men det skal mye til at dette får noen varig effekt. Det vil bli nye drypp i pressen, men grunnfjellet rokkes ikke av dette. Han har stadig rundt 40 prosent oppslutning, ikke så mye under valgresultatet, sier Snoen.

Nettverk

Begrepet Russiagate er ennå ikke brukt, men det avsløres nesten daglig momenter som viser et stadig videre nettverk av personer som har hatt samtaler eller møter med russere, som ikke nødvendigvis er statsansatte, men som opptrer som formidlere på den internasjonale arena.

Avsløringen av at Trumps eldste sønn, Eric, har hatt møter med russere på et kontor i Trump Tower, uten at CIA på det tidspunkt visste om det, har utløst febrilsk aktivitet innen administrasjonen. President Trump selv avviser ethvert kjennskap til møtet og sier at han først fikk vite om det «for noen dager siden».

I målingen sier 63 prosent av de spurte at de synes denne kontakten er upassende. Trumps svigersønn, Jared Kushner, var også med på det omstridte møtet, men har så langt ikke kommentert hva som ble sagt fra russisk side. Daværende kampanjesjef Paul Manafort var også til stede.

Snoen tror at grunnfjellet ligger fast, men at velgere med litt mindre fast tilknytning til republikanerne, kan skape inntrykk av svekkelse på slike målinger. Han tror dette er velgere som kan vinnes tilbake hvis flere av valgløftene innfris.

Bortkastet

Trump Jr. sier at den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja ga inntrykk av å sitte på sensitive opplysninger om Clinton, men at hun ikke leverte varene. Eric Trump sier det var "20 bortkastede minutter».

Siste avsløring langs dette sporet kom lørdag, da Trumps kampanjeorganisasjon sendte sitt regnskap til den føderale valgkomiteen. Her framgår det at Eric Trumps advokat Alan Futeras 27. juni i fjor fikk overført 50.000 dollar fra Trumps valgkampkomite. Dette skjedde 13 dager før det kontroversielle møtet.

Ingen har så langt antydet at dette var penger som skulle brukes til å kjøpe skitne opplysninger, men det viser i det minste at kampanjekomiteen kan ha visst om Eric Trumps møte lenge før presidentkandidaten selv.

Påfallende er det i hvert fall at president Trumps personlige advokat Jay Sekulow framsto søndag på alle de fem store politiske talkshowene for å gi et slags forsvar for møtet. Sekulow kritiserte blant annet Secret Service for å ha sluppet russere inn i Trump Tower.

Livvakttjenesten repliserte med å si at Trumps på det tidspunktet ikke hadde beskyttelse og at det er dermed ikke var noen utsiling av folk som gikk inn i bygningen.

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Etterforskning
 4. Russland

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 2. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

 3. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 4. – Han var en mann som aldri ga seg, en drømmer

 5. Evaluering: «Fellesfyrverkeriet i kommunen var svært vellykket»

 6. Fortsatt fastlåst mellom Kvia AS og Eigersund før de møtes i retten mandag