Nancy Pelosi på omstridt besøk på Taiwan

Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi sier at USAs Kina-politikk ligger fast. Regjeringen i Beijing protesterer kraftig på at hun besøker Taiwan.

Demokraten Nancy Pelosi ble tatt imot av Taiwans utenriksminister Joseph Wu (til venstre) på flyplassen i Taipei sent tirsdag kveld.
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
En demonstrant protesterer mot Nancy Pelosis besøk utenfor et hotell i Taipei.
Nancy Pelosi og hennes delegasjon poserer på flyplassen i Taipei.
Nancy Pelosi ble ønsket velkommen i Taipei tirsdag kveld.

Like før flyet med 82 år gamle Pelosi og en gruppe andre demokrater landet på Songshan-flyplassen i Taipei sent tirsdag kveld, fløy flere fly fra det kinesiske flyvåpenet gjennom Taiwanstredet.

– Enkelte amerikanske politikere leker med ilden når det gjelder Taiwan-saken, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i en kommentar til besøket.

Uendret politikk

Pelosi ble møtt på flyplassen av en delegasjon ledet av Taiwans utenriksminister Joseph Wu.

I en kunngjøring understreket hun at besøket ikke innebærer noen kursendring i USAs politikk overfor Kina og Taiwan.

Besøket «strider på ingen måte mot USAs mangeårige politikk», het det i uttalelsen.

Anerkjenner ikke

USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», representert av regjeringen i Beijing. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land, samt FN.

USA har imidlertid siden bidratt med omfattende militærhjelp til øya, men uten å love direkte hjelp dersom styrker fra det kinesiske fastlandet angriper.

Forvrenger og uthuler

– USA forvrenger, tilslører og uthuler til stadighet «ett Kina»-prinsippet, het det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet tirsdag kveld.

– Disse handlingene er som å leke med ilden og ekstremt farlige. De som leker med ild, vil bli fortært av den, het det videre i kommentaren til Pelosis besøk.

Varsler militærøvelser

Det kinesiske forsvaret varsler militærøvelser i seks områder i farvannet rundt Taiwan de kommende dagene.

– Folkets frigjøringshær er i full beredskap og vil gjennomføre en serie med målrettede militære operasjoner og resolutt forsvare nasjonal suverenitet og territoriell integritet og hindre ekstern innblanding og separatistforsøk på Taiwan, sier det kinesiske forsvarets talsmann Wu Qian i en kommentar til den amerikanske senatorenes besøk.

Mest høytstående gjest på 25 år

Pelosi er den mest høytstående amerikanske politikeren som besøker øya siden 1997.

Pelosis besøk er et uttrykk for USAs bunnsolide støtte til Taiwan, het det fra utenriksdepartementet i Taipei natt til onsdag.

– Vi mener at besøket vil styrke de nære og vennlige relasjonene mellom Taiwan og USA, samt ytterligere styrke det globale samarbeidet mellom de to sidene på alle områder, heter det.

Bøllete ansikt

På forhånd hadde Kina varslet at «de ikke vil sitte stille» dersom Pelosi besøker Taiwan. Som Demokratenes leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for president Joe Biden.

Kinas utenriksminister mener Washingtons opptreden «korrumperer USAs nasjonale troverdighet».

– Dette vil definitivt ikke få et godt utfall. Blottstillingen av Amerikas bøllete ansikt viser igjen at det er verdens største sabotør av fred, sa Wang få timer før Pelosis ankomst.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Viking sjokkerer rumenerne – leder til pause

  2. Påkjørt bakfra på Madla­veien

  3. Overlegent EM-gull til Jakob Inge­brigtsen: – Måtte spare meg midt i løpet

  4. Utsatt grunnet uvær: Jakob Inge­brigt­sen løper for gull nå

  5. Brann­stasjonen på Stor­haug har fått sitt navn

  6. Sandnes-gjeng heia frå tribuna: – Han er den fremste idretts­utøvaren i Norge gjennom tidene