Likevel ikke historisk kvinneflertall etter valget på Island

En ny opptelling av stemmene i en valgkrets etter lørdagens valg på Island viser at det likevel ikke blir et flertall av kvinnelige representanter i Alltinget.

Katrin Jakobsdottir fortsetter som Islands statsminister, men Alltinget blir likevel ikke historisk med et flertall av kvinner. Foto; Arni Torfason / AP / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

En tellefeil førte til at stemmene i en valgkrets måtte telles på nytt, og det ga endringer i utjevningsmandatene, melder den islandske kringkasteren RUV søndag kveld.

– Vi bestemte oss for å gjøre en ny opptelling fordi resultatet var så jevnt, sa Ingi Tryggvason, som leder valgkommisjonen i Islands nordvestlige valgkrets.

Partienes mandatfordeling blir den samme, men i det nye Alltinget blir det 33 menn og 30 kvinner, og ikke 33 kvinner og 30 menn slik det så ut etter den første opptellingen.

Tidligere på søndagen fikk nyheten om at Island ville bli det første landet i Europa som hadde et flertall av kvinner i nasjonalforsamlingen, oppmerksomhet i en rekke internasjonale medier. Nærmest var Andorra i perioden 2011-2014, med 50 prosent, men ikke rent flertall, viser tall fra Verdensbanken.

Utenfor Europa har imidlertid fem land kvinneflertall i dag, ifølge Den interparlamentariske union (IPU): Rwanda (61 prosent), Cuba (53 prosent), Nicaragua (51 prosent), Mexico og De forente arabiske emirater (begge 50 prosent).

Publisert:
  1. Island
  2. Valg

Mest lest akkurat nå

  1. Uvanlig mange spedbarn er sykehusinnlagt siste to uker - SUS forbereder seg på flere

  2. Sæternes blir landslagstrener

  3. Viking setter trolig ny tilskuerrekord i seriefinalen: – Veldig kjekt

  4. Savnetsaken i Sør-Afrika: Nå reiser Kripos tilbake til Sedgefield

  5. Trenger man å trene hvis man går 10.000 skritt om dagen? Eksperten svarer

  6. Krav om innreisekarantene for én svensk og tre finske regioner