Derfor trykker vi dette bildet

Bildet på denne saken er et brudd med Aftenbladets publisistiske tradisjon. Normalt trykker vi ikke bilder av lik, spesielt ikke av døde barn. I dag gjør vi et unntak.

Publisert: Publisert:

Foto: MOHAMMED ABED, AFP

svp://10308

PS: Aftenbladet gjør oppmerksom på at denne kommentaren ble publisert 7. januar 2009 i forbindelse med angrepene på Gaza. Bildet av det døde barnet i ruinene av huset som inntil tirsdag var hennes hjem, er frastøtende og vil ganske sikkert provosere mange lesere. Det er en bevisst provokasjon, og vi har to begrunnelser for den. Israel holder fortsatt alle vestlige journalister borte fra krigen inne i Gaza. Landets myndigheter begrunner det med hensynet til journalistenes sikkerhet, men dette er en åpenbar løgn. I moderne kriger gjør den sterke part alt den kan for å hindre pressen i å dokumentere overgrep mot sivile, fordi dette kan svekke støtten til krigen.

MEN DET FINNES kameraer inne i krigssonen, og det finnes lokale fotografer som trosser alle hinder for å gi verden bilder av hvordan en krig inne i en tett befolket by virkelig ser ut. Bilder som dette.

Det finnes ingen kirurgisk bombing inne på ett av verdens tettest befolkede områder. Denne lille jenta døde sammen med minst 11 andre medlemmer av familien Daya da det fire etasjes huset deres ble bombet av israelske fly i går morges. Dette, ikke den kamuflasjemalte israelske soldaten eller den tildekkete Hamas-krigeren, er krigens sanne ansikt, .

DEN VIKTIGSTE grunnen til at vi har valgt å vise dette ansiktet, er at det er slike bilder den arabiske verdenen får fra Gaza hver dag. Ikke ett enkelt stillbilde, men timevis med nærgående tv-bilder av sykehusgulv fulle av døde, små kropper.

Fireåringer, toåringer, sjuåringer, spedbarn. Det er disse bildene som er krigen i Gaza for millioner på millioner av muslimer. Og så lurer vi på hvorfor hatet vokser mot Israel og alle i Vesten som aksepterer, eller til og med støtter, Israels angrep?

I DAG VISER vi det bildet De Andre ser, for at vi bedre skal forstå hvordan de føler.

PS: Bildet står også på trykk i side 12 og 13 i onsdagens avis. Da som illustrasjon til en sak om 40 personer som ble drept i en skolemassakre i Gaza.

Publisert:
svp://10308svp://4686